Grill na słodko, owocowo i oryginalnie!

Grill kojarzy się z mięsem, mięsem i jeszcze raz z mięsem. Przedstawiamy kilka pomysłów jak odświeżyć grilla - zamiast mięsa grillować coś na słodko?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Grill na słodko, owocowo i oryginalnie!
Sezon grillowy uważamy za rozpoczęty. Słoneczne ciepłe wieczory namawiają do mile spędzonego wieczornego czasu w gronie rodzinnym wraz z przyjaciółmi, przy pysznym jedzeniu z grilla.

Przyzwyczajeni jesteśmy do grillowania mięs. Planując grilla pierwsze co myślimy kiełbasa: biała, zwyczajna oczywiście skrzydełka, karkówka. Wszystko dobrze doprawione lub wcześniej marynowane.

Co powiecie o grillu na słodko? Przykładowo banan, cukinia, słodkie pianki. Jest to prosty i szybki sposób na przygotowanie „grillowanej niespodzianki”.

Szaszłyki – warzywa można zastąpić owocami.

Naprzemiennie zabijać na patyczki do szaszłyków owoce (truskawki, jabłka, banany, ananas) wraz z piankami chamallows lub marshmallows po około 5 minutach zdjąć z grilla by owoce się podgrzały, a pianki zarumieniły. Ostatecznie podać na talerzu polane syropem klonowym lub miodem i deser gotowy.

Innym pomysłem na owoce z grilla jest ułożenie pokrojonych w kostkę owoców (gruszki, jabłka, winogron, ananasa) na tacce, polanie ich syropem akacjowym. Można także posypać kruszonymi orzechami włoskimi. Na wierzch położyć pianki, przykryć, trzymać na grillu około 15 minut. Idealnym pomysłem jest podawanie z lodami waniliowymi lub bakaliowymi.

Grillowane banany z czekoladą zaspokoją potrzebę słodkości.

Nieobranego banana naciąć cztery razy wzdłuż w szczeliny włożyć kostki czekolady. Całość owinąć folią aluminiową i grillować około 10 minut. Zdjąć folię, skórkę i cieszyć się grillowanymi słodkościami.

Nie trzeba poprzestawać na bananach można także grillować nektarynki!

Potrzebne będzie:

- ½ szklanki miodu;

- ¼ szklanki octu;

- ½ miseczki ekstraktu z wanilii;

- crème fraîche.

Jak przyrządzić crème fraîche? To bardzo proste w naczyniu wymieszać szklankę śmietany kremówki i szklankę maślanki przykryć szczelnie folią. Naczynie z kremem włożyć do miski, zalać miskę wrzątkiem aż do poziomu mlecznej mieszaniny. Odstawić na 24-48 godzin w ciepłe miejsce. Gdy mieszanina się rozwarstwi, nie mieszać a wstawić do lodówki. Crème fraîche to wierzchnia warstwa, którą nalepiej zdejmować łyżką.

Wracając do nektarynek przekrojone na pół wydrylowane, należy ułożyć na tacce i pozostawić na grillu około 4 minut. Podawać z wcześniej przyrządzonym kremem.

Fantastycznie smakują również brzoskwinie z grilla podawane z sosem malinowym!

Jak przygotować sos? (można pójść na łatwiznę i kupić gotowy) dla bardziej pracowitej pani domu proponujemy zrobienie go samemu. Jak? Przygotować ¼ szklanek malin (około 13 sztuk), 3 łyżki wody, 3 łyżki cukru oraz łyżka świeżego soku z limonki. Wszystko razem z mieszać do płynnej, jednolitej konsystencji. Sos można przygotować dzień wcześniej by przeleżał noc w lodówce.

Brzoskwinie natrzeć niesolonym masłem zmieszanym z brązowym cukrem. Grillować około 8 minut, ostatecznie polać sosem i niesamowity smakołyk gotowy.

Grillowany ananas z rumem to propozycja tylko dla dorosłych!

Okrągłe kawałki ananasa natartego ciemnym rumem grillować z obu stron. Podawać z ciastkami i sorbetem (np. z mango, kokosa, malin).

Ananasa z grilla można podać także z bananem i sosem miodowo-limonkowym.

Sos limonowy należy przygotować 2 dni wcześniej. Potrzebne będą:

- 2 łyżki masła;

- 2 łyżki miodu;

- 2 łyżki brązowego cukru;

- łyżka świeżego soku z limonki

- ½ laski wanilii.

Masło, miód, brązowy cukier oraz sok z limonki umieścić w rondelku dodać startą wanilię. Dusić na średnim ogniu mieszając, aż będzie gładkie. Grillowanego z obu stron ananasa pokroić w kostkę, dodać pokrojonego również w kostkę banana, polać sosem i można Cieszyc oko i żołądek.

Jako przystawkę do grillowanego mięsa można podać czekoladowo-malinowe bułeczki z serkiem mascarpone.

Co będzie potrzebne:

- ¼ szklanki niesolonego masła trzymanego w pokojowej temperaturze;

- chleb tostowy;

- świeże maliny;

- kruszoną czekoladę(61 % kakao);

- serek mascarpone;

- brązowy cukier.

Posmarować jedną stronę chleba masłem , ułożyć na blaszce lub tacce. Dodać maliny posypać równomiernie czekoladą. Następną kromkę posmarować jedną stronę mascarpone drugą masłem, przykryć kromkę z malinami o czekoladą kawałkiem posmarowanym serkiem mascarpone a drugą stronę chleba (tę posmarowaną masłem) posypać brązowym cukrem. Po około 5 minutach zdjąć z grilla, przekroić na pół i można podawać gościom.

Jak widać jest wiele sposobów na grilla również słodkiego. Śmiało rozpocznijmy sezon grillowy z głową pełną pomysłów. Można zaskoczyć całą rodzinę nie tylko sposobami na mięso ale na owoce.