Jakie dodatki do dań z grilla?
Zapach pieczonego na grillu mięsa pobudza apetyt nawet tych, co to "są po obiedzie", nikt bowiem nie odmówi sobie porcji karkóweczki, kiełbaski czy wątróbki prosto z rusztu.
A do grillowanych mięs podajmy sosy a także zimne warzywno-owocowe dodatki. I właśnie tutaj najlepiej sprawdzą się letnie sałatki!
Dobrze wiemy, że nie masz głowy do przygotowywania czasochłonnych sałatek, dlatego spośród wszystkich przepisów wybraliśmy te najszybsze i oczywiście smaczne!!!
Jakie sałatki są najlepsze na grilla?
W dużej mierze zależy to od gustów i upodobań gości oraz osoby, która takiego grilla przygotowuje. Mogą to być sałatki warzywne, przygotowane ze świeżych warzyw, takich jak: bakłażan, ciecierzyca, grillowana papryka, soczyste pomidory cherry. Bardzo popularna jest też sałatka grecka. Idealnie nadaje się do potraw mięsnych z grilla.
Do grilla można także przyrządzić sałatkę z kiszonych ogórków, krojone w plasterki bądź przygotować ogórki w musztardzie. Jako przekąska do ciężkich potraw nadają się ogórki z chilli.
Bardzo ważnym dodatkiem do każdej sałatki są sosy. Sos spaja wszystkie składniki i czyni z nich jedną potrawę. Typowe sosy to winegret oraz majonez. Każdy z nich ma wiele odmian.
Smaczny majonez domowy i sos winegret
Na to jak smakuje majonez czy sos winegret ma wpływ również gatunek oleju, który został użyty do ich przyrządzenia. Najlepiej jest właśnie takie sosy przygotowywać w domu, ponieważ sami dokładnie określamy ich jakość. Najlepsza jest zdecydowanie bardzo zdrowa oliwa z oliwek tłoczona na zimno. Nie każdemu jej smak odpowiada, ale warto się do niej przyzwyczaić, właśnie dlatego, że jest zdrowa.
O smaku decyduje także dodany ocet. Najlepsze są zdecydowanie octy winne. Dodaje się je w następujący sposób: do sałatek jasnych z wina białego, natomiast z wina czerwonego do sałatek ciemnych. Które z nich są najlepsze? Zdecydowanie najlepsze są octy ze starych win, ocet z sherry oraz włoski ocet - król octów. Dojrzewa on w beczkach. Niestety jest to bardzo drogi olej. Tańszym rozwiązaniem są na pewno octy ziołowe, na przykład estragonowy.
Do majonezu zamiast octu można dodać po prostu sok z cytryny. Można nim wspaniale doprawić sałatkę, nie używając przy tym soli. Do majonezu i sosu winegret można dodać również musztardę. Najlepiej jeśli jest to musztarda, która zawiera całe ziarna gorczycy, czyli musztarda ziarnista.
Dodatkiem, który na pewno wzbogaci każdy sos, jest czosnek. Najlepiej jest przecisnąć go przez praskę i dodać do sosu. Można także użyć także innego dodatku, którym jest ser pleśniowy.
Oczywiście, nie ulega wątpliwości, że o wiele mniej kalorycznym sosem sałatkowym jest jogurt. Do tego celu nadają się jogurty, które są naturalnie zagęszczane. Pamiętaj, żeby sprawdzić, czy zakupiony przez Ciebie jogurt naturalny nie zawiera cukru.
Jeżeli względy dietetyczne nie są dla nas bardzo istotne, można przyrządzić smaczny sos śmietanowy. Jak go zrobić? Do dobrej, gęstej i kwaśnej śmietany trzeba dodać sok cytrynowy i sól albo zwyczajnie musztardę bądź parę kropli dobrej przyprawy do zup.
Oczywiście, to pieprz wzbogaca smak prawie każdej sałatki. Najlepiej jest zapamiętać, że sałatki jasne dobrze jest doprawić białym pieprzem, natomiast ciemniejsze, które mają wyrazistszy smak, czarnym.
Przepis bogda46:
Sałatka do grilla
Anullka7:
Sałatka do grilla i nie tylko
Propozycja hgg:
Sałatka do grilla
Zewa:
Szybciutka sałatka
Sałatka na przekąskę
Msewka:
Lekka sałatka na szybko
Thegrooba:
Prosta sałatka ze szczawiem - do grilla
Haniakson:
Surówka z młodej kapusty
Sałatka norweska do grilla
Bernika:
Letnia sałatka
Babcia Halinka:
Sałatka z porów
Sałatka grecka
A to sałatka grecka zrobiona przez Anulę:
Sałatka grecka
Sarenka:
Sałatka warzywno-owocowa
Surówka z sałatą i suszoną żurawiną
Aczp:
Sałatka z truskawkami i czosnkiem
kamazka439:
Sałatka szpinakowa
Jovi:
Sałatka grillowa
Ambryll:
Sałatka wiosenna
Ptychu:
Wesoła sałatka
Lady Marmolada:
Sałatka z bakłażanów
Sałatka kalafiorowa.
Tu znajdziesz więcej potraw na grilla
pietroocha