Julia Roberts jest fanką naleśników. Obok tradycyjnych crepes Suzette, najbardziej lubi torcik naleśnikowy przekładany gęstym sosem pomarańczowym.
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- szkl. mąki
- 1/2 szkl. mleka
- cukier waniliowy
- 1/2 szkl. gazowanej wody mineralnej
Nadzienie:
- 6 pomarańczy
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 goździki
- 40 ml brandy
- cukier puder
Sposób wykonania:
1. Ciasto: z jajek, mąki, 1/2 cukru waniliowego, mleka i wody przygotuj ciasto naleśnikowe. Odstaw, by odpoczęło.
2. Zrób nadzienie: pomarańcze sparz, z jednej zetrzyj skórkę. Z połowy owoców wyciśnij sok, z pozostałych wytnij fileciki. Na patelni rozpuść masło. Dodaj resztę cukru waniliowego, brązowy cukier, cynamon, goździki, brandy i otartą skórkę. Zalej sokiem pomarańczowym, zagotuj i odparuj do konsystencji sosu. Pod koniec gotowania dodaj fileciki z pomarańczy.
3. Z ciasta usmaż naleśniki. Przełóż je gorącym sosem pomarańczowym. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Źródło: Party - Życie gwiazd
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- szkl. mąki
- 1/2 szkl. mleka
- cukier waniliowy
- 1/2 szkl. gazowanej wody mineralnej
Nadzienie:
- 6 pomarańczy
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 goździki
- 40 ml brandy
- cukier puder
Sposób wykonania:
1. Ciasto: z jajek, mąki, 1/2 cukru waniliowego, mleka i wody przygotuj ciasto naleśnikowe. Odstaw, by odpoczęło.
2. Zrób nadzienie: pomarańcze sparz, z jednej zetrzyj skórkę. Z połowy owoców wyciśnij sok, z pozostałych wytnij fileciki. Na patelni rozpuść masło. Dodaj resztę cukru waniliowego, brązowy cukier, cynamon, goździki, brandy i otartą skórkę. Zalej sokiem pomarańczowym, zagotuj i odparuj do konsystencji sosu. Pod koniec gotowania dodaj fileciki z pomarańczy.
3. Z ciasta usmaż naleśniki. Przełóż je gorącym sosem pomarańczowym. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Źródło: Party - Życie gwiazd