Któż z nas nie lubi szarlotki? Co najwyżej mała garstka osób nie zjadłaby jej ze smakiem. Głównym składnikiem są jabłka, które - jak pokazały wydarzenia z zeszłego roku - są owocem z którego słynie Polska.
Jabłka oczyszczają organizm z toksyn. Dzięki zawartości kwercetyny uszczelniają tętnice, chronią szkliwo zębów przed próchnicą a także usuwają metale ciężkie z organizmu. Poprawiają wygląd skóry, wygładzają zmarszczki. Nic, tylko się nimi zajadać. Jabłka polecane są osobom cierpiącym na cukrzycę. Nie powodują uczuleń, dlatego można podawać je niemowlętom.
Ponadto z jabłek można przygotować mnóstwo pysznych, zdrowych dań oraz słodkości - chociażby wspomnianą wcześniej szarlotkę. Ale nie tylko: interesującą propozycją jest także jabłko pieczone z bakaliami i miodem albo kotlet z jabłkiem. Warto też wprowadzić do swojego menu herbatkę ugotowaną na skórce jabłka.
Popularnym składnikiem kulinarnym jest również ocet jabłkowy. Można przygotować go samemu - wystarczy ogryzki i skórki z jabłek zalać odpowiednią ilością wody z miodem, pamiętać o mieszaniu, po upływie właściwego czasu odcedzić, następnie przelać do butelek. Nie jest to trudne, tak naprawdę największą rolę odgrywa czas.
W Polsce istnieje wiele odmian jabłek: papierówka, antonówka, reneta, malinowe, goldeny i inne. Każda z nich ma swoje właściwości, które warto poznać.
Z powyższych przykładów można stwierdzić, że jabłka powinno się jeść codziennie i w wielu odmianach. Bez wahania można także zgodzić się z przysłowiem, które na początku przytoczyłam. Polecam jabłka, są pyszne i zdrowe.
weronikaS
Dinah