Smak i aromat kawy stawia nas na nogi. Dzieję się tak za sprawą kofeiny, która pobudza nasz organizm do działania. Trzeba jednak na nią uważać, gdyż kofeina spożywana w nadmiarze szkodzi naszemu zdrowiu. Spożywana w rozsądnych ilościach kawa może przynieść pozytywne skutki dla naszego organizmu. W sklepach możemy znaleźć wiele różnych rodzajów kaw.
2. Kawy rozpuszczalne. Wiele osób preferuje ten gatunek kawy. Ziarna mogą być liofilizowane lub granulowane. Można wybierać także pomiędzy intensywnością smaku. Zanim taka kawa trafi do naszych szklanek, przechodzi skomplikowany proces produkcyjny, by z ziaren kakaowca uzyskać małe granulki, które rozpuszczą się od razu po zalaniu wrzątkiem. Dlatego ta kawa jest "mniej zdrowa" - przechodzi dłuższą obróbkę .
3. Kawa zbożowa. Nie zawiera kofeiny. Robi się ją z cykorii, żyta, jęczmienia i buraka cukrowego. To bardzo delikatna "kawa", mogą ją pić także dzieci. To również doskonały zamiennik dla kobiet w ciąży. Zawiera dodatkowo szereg witamin, więc tę kawę można pić bez obawy o zdrowie.
Kawę często pijemy z mlekiem, latem chętnie sięgamy po mrożone kawy z dodatkiem kostek lodu czy lodów. Popularne jest espresso, caffe late czy cappuccino. Oprócz tego kawę można także wykorzystać do zabiegów pielęgnacyjnych, np. do peelingu (z kawy, oliwy i cynamonu zrobimy peeling przeciwdziałający skórce pomarańczowej).
msewka