Któż z nas nie kocha pierogów? Przygotowujemy je na setki różnych sposobów. Z farszem ruskim, mięsem, owocami, warzywami – pomysłów na tę potrawę jest mnóstwo. Jednak, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem potrawy, trzeba najpierw odpowiednio ciasto zalepić. Najlepiej tak, by farsz nie wypłynął i nie zostało nam same ciasto. Jak to zrobić?
Jak sklejać pierogi?
Sposobów na lepienie pierogów jest mnóstwo. Można to robić gołymi rękami lub przy pomocy widelca. W obu wariantach proces ten trwa naprawdę szybko.
a) Lepienie pierogów gołymi rękami
- Na środek ciasta nakładamy trochę farszu.
- Następnie składamy całość na pół, tworząc półksiężyc.
- Brzegi zlepiamy, tworząc falbankę – wystarczy fragment brzegu ścisnąć między palcami (w pionie lub poziomie). Gotowe!
b) Lepienie pierogów przy pomocy narzędzia
- Na środek ciasta nakładamy farsz i całość składamy na pół.
- Ząbki widelca kładziemy na krawędzi i dociskamy.
- Powtarzamy tak raz koło razu, dopóki cały brzeg nie będzie sklejony. Gotowe!
Uwaga: Można się posłużyć również specjalną „zlepiaczką” - wówczas wystarczy brzeg pieroga ścisnąć tym przyrządem.
Triki, by pierogi się nie rozklejały
Czasem mimo najszczerszych chęci, pierogi rozklejają się podczas gotowania. Jak tego uniknąć?
- Woda – brzeg pieroga posmaruj odrobiną wody. Dzięki temu stanie się bardziej lepki i łatwiej się sklei.
- Zakładka – składając pieroga postaraj się, aby jeden brzeg wystawał odrobinę ponad drugi. Następnie zawiń go na krótszy i zrób falbankę.
- Farsz – częstym powodem rozklejania się pierogów jest zbyt duża ilość farszu. Jeśli mamy z tym problem, nakładajmy go ok. 1 łyżeczki.