Jak podaje portal dlahandlu.pl statystyczny Polak zjada rocznie ok. 60 kg pieczywa.
W 1997 roku zjadaliśmy ok. 87 kg, w 2001 roku - 79 kg pieczywa.
Obecne spożycie to około 166 g dziennie.
Rynek pieczywa w Polsce to 3 miliony ton pieczywa świeżego oraz 300 tysięcy ton wyrobów piekarskich i ciastkarskich.
Sprzedaży chleba sprzyja... kryzys. Im mniej mamy pieniędzy, tym więcej kupujemy chleba. Dlatego tak ważne jest, by ceny pieczywa w miarę możliwości pozostawały stabilne, choć wiadomo, że zależy to od wielu czynników, głównie ceny zbóż.
W 1997 roku zjadaliśmy ok. 87 kg, w 2001 roku - 79 kg pieczywa.
Obecne spożycie to około 166 g dziennie.
Rynek pieczywa w Polsce to 3 miliony ton pieczywa świeżego oraz 300 tysięcy ton wyrobów piekarskich i ciastkarskich.
Sprzedaży chleba sprzyja... kryzys. Im mniej mamy pieniędzy, tym więcej kupujemy chleba. Dlatego tak ważne jest, by ceny pieczywa w miarę możliwości pozostawały stabilne, choć wiadomo, że zależy to od wielu czynników, głównie ceny zbóż.