To, przez ile minut grillujemy decyduje nie tylko o sukcesie kulinarnym, ale i o naszym bezpieczeństwie. W niedopieczonym mięsie mogą się bowiem znajdować groźne bakterie. Oto czas grillowania poszczególych składników:
WARZYWA 5-7 minut. Pieczone krótko nie stracą cennych witamin i będą jędrne. Nie zawierają tłuszczu, więc przed grillowaniem należy skropić je odrobiną oliwy.
RYBY 10 minut. Ich mięso ma mało tłuszczu, dlatego podczas pieczenia szybko staje się suche. Aby pstrąg był soczysty, warto upiec go w folii. Należy ją jednak w kilku miejscach przedziurawić, wtedy para będzie miała ujście. Wyjątkiem są ryby tłuste, np. łosoś, które można przyrządzać wprost na ruszcie.
DRÓB 15 minut. Mięso z kurczaka na grillu szybko staje się suche. Aby było soczyste, na pół godziny przed pieczeniem warto zanurzać je w marynacie np. z oliwy, soku z cytryny i ziół.
WIEPRZOWINA 25 minut. Karkówkę czy polędwicę należy dobrze wypiec, bo w różowym półsurowym mięsie wieprzowym mogą znajdować się groźne dla człowieka bakterie włośnicy.
WOŁOWINA 30-35 minut. Stek można przygotować na krwisto, bo mięso krów nie zawiera groźnych bakterii. Wołowinę, tak jak karkówkę, najlepiej marynować w oliwie i przyprawach przez dobę. Wtedy po upieczeniu jest bardziej soczysta i delikatniejsza.
WARZYWA 5-7 minut. Pieczone krótko nie stracą cennych witamin i będą jędrne. Nie zawierają tłuszczu, więc przed grillowaniem należy skropić je odrobiną oliwy.
RYBY 10 minut. Ich mięso ma mało tłuszczu, dlatego podczas pieczenia szybko staje się suche. Aby pstrąg był soczysty, warto upiec go w folii. Należy ją jednak w kilku miejscach przedziurawić, wtedy para będzie miała ujście. Wyjątkiem są ryby tłuste, np. łosoś, które można przyrządzać wprost na ruszcie.
DRÓB 15 minut. Mięso z kurczaka na grillu szybko staje się suche. Aby było soczyste, na pół godziny przed pieczeniem warto zanurzać je w marynacie np. z oliwy, soku z cytryny i ziół.
WIEPRZOWINA 25 minut. Karkówkę czy polędwicę należy dobrze wypiec, bo w różowym półsurowym mięsie wieprzowym mogą znajdować się groźne dla człowieka bakterie włośnicy.
WOŁOWINA 30-35 minut. Stek można przygotować na krwisto, bo mięso krów nie zawiera groźnych bakterii. Wołowinę, tak jak karkówkę, najlepiej marynować w oliwie i przyprawach przez dobę. Wtedy po upieczeniu jest bardziej soczysta i delikatniejsza.
Gość
Stek - przepis bije wszelkie rekordy! stek 30 minut?? a co to za bzdura?? To chyba przepis na zelówkę :) Otóż po pierwsze stek jako taki musi być zrobiony z wyselekcjonowanego kawałka mięsa wołowego grubości 1 cala (2.5cm). Po drugie: wysmażony w zależności od upodobań: rare, medium rare bądź well done robi się do 8 minut max. zmieniając jego położenie po 1/4 czasu (hot-cold spots), po połowie obracając na drugą strone i znów w połowie tego czasu zmieniająć jego położenie na grilu. Po trzecie stek robi sie na maksymalnie rozgrzanym grilu - conajmniej 200 st C. Zachowując powyższe gwarantuje wyśmienite steki!!