OGÓLNE INFORMACJE
Rukiew wodna, zwana także rzeżuchą wodną, to roślina, która należy do rodziny kapustowatych. Pochodzi z Europy i Azji, skąd rozprzestrzeniła się na wszystkie kontynenty świata.
W Polsce występuje bardzo rzadko - głównie na zachodzie naszego kraju. Roślina ta rośnie w strefie klimatów umiarkowanych, najczęściej można ją spotkać przy brzegach potoków bądź w okolicy czystych zbiorników wodnych. Kiedyś rukiew wodna była rośliną uprawną.
Roślina ta dorasta do 60-90 cm wysokości. Rukiew ma płożącą się łodygę, wewnątrz pustą. Posiada nieduże, pierzaste liście i drobne, białe kwiaty zebrane w grona na szczycie łodygi. Jej owoc to łuszczyna (ma długość kilkunastu metrów oraz dwa rzędy nasion, które wyglądem przypominają gorczycę).
WŁAŚCIWOŚCI RUKWI WODNEJ
Według badań przeprowadzonych przez amerykańskich uczonych rukiew wodna to jedno z najzdrowszych warzyw, wyprzedziła w rankingu pomidory oraz brokuły. Co takiego ma w sobie ta roślina?
Rukiew zawiera bardzo dużo witamin: C, K, E, B1, B6 oraz minerałów: cynku, magnezu, potasu, żelaza, wapnia i jodu. Liście rukwi wzmacniają oraz oczyszczają krew.
Ponadto doskonale działają na układ pokarmowy, poprawiają trawienie (pobudzają wydzielanie żółci), nawilżają płuca i gardło. Warzywo to zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór oraz zwalcza wirusy i infekcje.
Roślina ta zawiera duże ilości luteiny, która wspomaga usuwanie wolnych rodników z organizmu. W rukwi znajduje się silny przeciwutleniacz - flawonoid.
Dzięki flawonoidom i luteinie uchronisz swój organizm przed nowotworami. Związki, które zawarte są w tej roślinie, hamują rozwój komórek nowotworowych raka piersi.
Zdjęcie: Fotolia
Warzywo to pomoże zachować młody wygląd skóry, wygładzi zmarszczki. Regularne spożywanie rukwi poprawi wygląd i kondycję Twojej skóry.
Wspomaga metabolizm, przeciwdziała zaparciom i pobudza prawidłową perystaltykę jelit. Rukiew zapobiega również chorobom serca. Roślina ta poprawi Twoje samopoczucie, działa antydepresyjnie.
Jeśli jednak cierpisz z powodu wrzodów żołądka lub jelit nie możesz spożywać rukwi. Ponadto, jedzenie jej w zbyt dużych ilościach może podrażnić układ moczowy.
WALORY SMAKOWE RUKWI WODNEJ
Ma wyrazisty i lekko pieprzowy smak. Soczyste, ostre liście tego warzywa można wykorzystać jako składnik kremowych zup. Wspaniale komponuje się z migdałami oraz parmezanem.
Co więcej, liście rukwi są częstym dodatkiem do soków owocowych. Warzywo to można dodawać do mizerii, pomidorów, twarogu czy omletów. Z rukwi wodnej przygotujesz również pyszne pesto.
NASZE PRZEPISY
Pyszna sałatka z rukwi wodnej i cykorii to samo zdrowie. Jeśli potrzebujesz prawdziwej dawki witamin, to zapewnisz ją sobie właśnie tym daniem. Dodatek daktyli urozmaica tę potrawę i poprawia jej smak.
Pizza z boczniakami, kurczakiem i rukwią wygląda naprawdę wyśmienicie. Ta pyszność ucieszy podniebienie wszystkich - nawet wybrednych smakoszy. Przekonaj się!
A czy Wy kiedykolwiek mieliście okazję przyrządzić jakieś pyszne danie z rukwi? A może próbowaliście tej rośliny w jakimś innym daniu? Podzielcie się z nami swoimi opiniami!
Przeczytaj również: rukiew - najnowszy superpokarm >>>
Rukiew wodna, zwana także rzeżuchą wodną, to roślina, która należy do rodziny kapustowatych. Pochodzi z Europy i Azji, skąd rozprzestrzeniła się na wszystkie kontynenty świata.
W Polsce występuje bardzo rzadko - głównie na zachodzie naszego kraju. Roślina ta rośnie w strefie klimatów umiarkowanych, najczęściej można ją spotkać przy brzegach potoków bądź w okolicy czystych zbiorników wodnych. Kiedyś rukiew wodna była rośliną uprawną.
Roślina ta dorasta do 60-90 cm wysokości. Rukiew ma płożącą się łodygę, wewnątrz pustą. Posiada nieduże, pierzaste liście i drobne, białe kwiaty zebrane w grona na szczycie łodygi. Jej owoc to łuszczyna (ma długość kilkunastu metrów oraz dwa rzędy nasion, które wyglądem przypominają gorczycę).
WŁAŚCIWOŚCI RUKWI WODNEJ
Według badań przeprowadzonych przez amerykańskich uczonych rukiew wodna to jedno z najzdrowszych warzyw, wyprzedziła w rankingu pomidory oraz brokuły. Co takiego ma w sobie ta roślina?
Rukiew zawiera bardzo dużo witamin: C, K, E, B1, B6 oraz minerałów: cynku, magnezu, potasu, żelaza, wapnia i jodu. Liście rukwi wzmacniają oraz oczyszczają krew.
Ponadto doskonale działają na układ pokarmowy, poprawiają trawienie (pobudzają wydzielanie żółci), nawilżają płuca i gardło. Warzywo to zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór oraz zwalcza wirusy i infekcje.
Roślina ta zawiera duże ilości luteiny, która wspomaga usuwanie wolnych rodników z organizmu. W rukwi znajduje się silny przeciwutleniacz - flawonoid.
Dzięki flawonoidom i luteinie uchronisz swój organizm przed nowotworami. Związki, które zawarte są w tej roślinie, hamują rozwój komórek nowotworowych raka piersi.
Zdjęcie: Fotolia
Warzywo to pomoże zachować młody wygląd skóry, wygładzi zmarszczki. Regularne spożywanie rukwi poprawi wygląd i kondycję Twojej skóry.
Wspomaga metabolizm, przeciwdziała zaparciom i pobudza prawidłową perystaltykę jelit. Rukiew zapobiega również chorobom serca. Roślina ta poprawi Twoje samopoczucie, działa antydepresyjnie.
Jeśli jednak cierpisz z powodu wrzodów żołądka lub jelit nie możesz spożywać rukwi. Ponadto, jedzenie jej w zbyt dużych ilościach może podrażnić układ moczowy.
WALORY SMAKOWE RUKWI WODNEJ
Ma wyrazisty i lekko pieprzowy smak. Soczyste, ostre liście tego warzywa można wykorzystać jako składnik kremowych zup. Wspaniale komponuje się z migdałami oraz parmezanem.
Co więcej, liście rukwi są częstym dodatkiem do soków owocowych. Warzywo to można dodawać do mizerii, pomidorów, twarogu czy omletów. Z rukwi wodnej przygotujesz również pyszne pesto.
NASZE PRZEPISY
Pyszna sałatka z rukwi wodnej i cykorii to samo zdrowie. Jeśli potrzebujesz prawdziwej dawki witamin, to zapewnisz ją sobie właśnie tym daniem. Dodatek daktyli urozmaica tę potrawę i poprawia jej smak.
Pizza z boczniakami, kurczakiem i rukwią wygląda naprawdę wyśmienicie. Ta pyszność ucieszy podniebienie wszystkich - nawet wybrednych smakoszy. Przekonaj się!
A czy Wy kiedykolwiek mieliście okazję przyrządzić jakieś pyszne danie z rukwi? A może próbowaliście tej rośliny w jakimś innym daniu? Podzielcie się z nami swoimi opiniami!
Przeczytaj również: rukiew - najnowszy superpokarm >>>
karola25