Polacy jedzą bardzo mało gęsi, mimo, że jesteśmy czołowym producentem gęsiny. Czołowym producentem i eksporterem - aż 90 - 95 % eksportujemy do Niemiec. Statystyczny Polak rocznie zjada kilkanaście gramów gęsiny.
W celu większego rozreklamowania mody na gęsinę wydano już niemałe pieniądze - od kilku lat miliony złotych przeznaczanych na kampanię reklamową mają skłonić Polaków do tego, by wybierali mięso gęsi nie tylko od świeta - a więc na św. Marcina w 11 listopada.
Spożycie gęsiny zaczęło wzrastać, wciąż jednak niewiele. Prawdopodobnie chodzi o cenę - za gęś zapłacimy ponad 8 zł, gdzie kurczak kosztuje od 3 do 4 złotych.
W celu większego rozreklamowania mody na gęsinę wydano już niemałe pieniądze - od kilku lat miliony złotych przeznaczanych na kampanię reklamową mają skłonić Polaków do tego, by wybierali mięso gęsi nie tylko od świeta - a więc na św. Marcina w 11 listopada.
Spożycie gęsiny zaczęło wzrastać, wciąż jednak niewiele. Prawdopodobnie chodzi o cenę - za gęś zapłacimy ponad 8 zł, gdzie kurczak kosztuje od 3 do 4 złotych.
KrewkaKrystyna