Ile ryb rocznie jedzą Polacy?
Jak wynika z najnowszych danych, roczne spożycie ryb i owoców morza w Polsce wynosi 12,48 kg na mieszkańca. W 2017 roku Polacy zjedli mniej ryb w porównaniu do poprzedniego, 2016 roku, kiedy przekraczało ono 13 kg na osobę. Chcąc wierzyć statystykom, daje to około 250 g tygodniowo. Niewiele, zwłaszcza w porównaniu do spożycia wieprzowiny - tej statystyczny Polak zjada około 40 kg rocznie.
Jak wypadamy na tle innych krajów Europy i świata? Można powiedzieć, że bardzo słabo - średnia globalna przekracza 20 kg, europejska - wynosi ok 23 kg. Najwięcej ryb i owoców morza spożywa się w Chinach - nawet 40 kg na osobę.
Ile ryb powinniśmy jeść?
Średnia europejska to całkiem niezły wynik - sięgajmy więc po ryby dzikie, unikajmy tych hodowlanych. Postarajmy się, by ryba pojawiała się na stole zdecydowanie częściej, 2 - 3 razy w tygodniu. To zdecydowanie lepszy wybór niż czerwone mięso!
Ryby zawierają wiele cennych dla zdrowia składników, przede wszystkim kwasy omega 3, wartościowe białko oraz pierwiastki takie jak wapń, fosfor i magnez.
Jeśli nie wiesz, jak możesz przyrządzić rybę, zajrzyj do działu: przepisy na rybę.
Dane na podstawie raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej "Rynek rolny - marzec 2018".