Ile sera w serze?

Czy kupując ser lub serek naprawdę kupujesz to, co zamierzasz? Czy może jest to czysta chemia? Przeczytaj i dowiedz się więcej.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Ile sera w serze?
Co widzimy wchodząc do sklepu, patrząc na półkę z serkami?  Sery, serki, białe, żółte, pleśniowe, kanapkowe, topione, sprowadzane (feta, mozzarella, mascarpone, ricotta) Aż 80% Polaków sięga po serki, bo kto nie lubi twarogu ze szczypiorkiem lub sernika. Naleśniki z serem – ulubiony przysmak dzieci. Sałatka grecka , tiramisu – mniam… 

Jednak nasuwa się pytanie, który serek wybrać? Coś dla zdrowia i przyjemności. Czy aby na pewno serek z dodatkiem czekolady jest tak zdrowy?

Sery białe

Prawdziwy ser biały jest bogaty w czyste białko, ponieważ bakterie użyte do zakwaszania przetwarzają laktozę w łatwo przyswajalny kwas mlekowy.

Warto zwrócić uwagę, że nazwa „sery białe”  obejmuje wiele gatunków serów:
- twaróg w kształcie kostki – zapakowany w pergamin lub folię;
- do jedzenia łyżeczką – ziarnisty, homogenizowany;
- do smarowania pieczywa – roztarty, zmielony  często z różnymi dodatkami
- topione;
- inne – feta, mozzarella, mascarpone, risotta.

Nie są to jednak te prawdziwe serki białe bogate w białko, przynajmniej nie wszystkie. Ser biały zapakowany w plastik ma dłuższą datę ważności. Dobry ser nie powinien być ani za miękki ani za twardy. Po przekrojeniu jest gładki biały lub lekko kremowy. Zapach delikatnie kwaskowy ale nie kwaśny. Po naciśnięciu stawia opór, gdy jest za dużo serwatki – jest miękki.

Trzeba uważać na serki zbyt długo podgrzewane podczas produkcji. Poznamy to po tym gdy serek ma sprężyste, gumowate grudki, które nie da się utrzeć na jednolitą masę.

Serki dla dzieci

Jak wiadomo dzieciom smakuje prawie tylko to, co słodkie. Dająć swojemu dziecku serek dajesz mu sam cukier. W 200 gramach serka homogenizowanego jest aż 5,5 łyżeczek cukru!

„Niby serki”

Skąd nazwa „niby”? A zwróciliście uwagę że są serki na których nie ma nazwy „ser”? A znajdują się na półce z serkami. Na opakowaniu znajdziemy tylko napis: „kanapkowy”, „śmietankowy”, „jogurtowy”. To nie są serki, głównym składnikiem jest tłuszcz roślinny.

Sery topione

Uwaga gdy spojrzymy na skład spotka nas kolejne rozczarowanie jednym ze składników jest woda, a czy o to nam chodzi by jeść niby ser wyprodukowany z wody? Innym ze składników jest utwardzony tłuszcz roślinny.
Serki topione produkuje się z gatunków serów podtłuszczkowych dojrzewających: twarogów masła i chemicznych dodatków smakowych barwników, soli i topnika. Znajdziemy również różne wypełniacze – sole emulgujące: E450, E452, E339  są to fosforany, które pogarszają wchłanianie się w organizmie wapnia magnezu, żelaza. Ponadto powodują osteoporozy. 

Wartość odżywcza

Najważniejsze w serze jest białko, ponieważ daje energie na długo, im więcej tego minerału tym lepiej. Przeciwnie ma się rzecz z tłuszczami im mniej tym lepiej. By mieć dobry wzrok, mocne kości i zęby trzeba popatrzeć na zawartość witaminy A.
 
Oto zawartość białka tłuszczów i witaminy A w 100 g trzech różnych serów:
 

Twaróg chudy

Twaróg półtłusty

Twaróg tłusty

Zawartość białka

19,8 g

18,7 g

17,7 g

Zawartość tłuszczu

0,5 g

5 g

10 g

Zawartość witaminy A

0,005 mg

0,039 mg

0,083 mg


Najrozważniej będzie wybrać twaróg półtłusty, by dostarczyć organizmowi odpowiednia ilość białka i witaminy A, a ograniczyć tłuszcze. W tym miejscu warto poruszyć temat diet. Czy osoby stosujące dietę białkową mogą cały czas jeść tym ser półtłusty? Otóż nie, nadmiar niczego nie jest dobry.

Co z wapniem?

Pozbywając sera serwatki pozbywamy go wapnia. W 100 g twarogu znajdziemy 100 mg wapnia podobnie jak w śledziach. Ser żółty w 100 g ma aż 1000 mg minerału, ser pleśniowy o połowę mniej. Jedynym dobrym źródłem wapnia jest żółty ser, jogurt, kefir.

Cena 

Chyba najważniejsza zmienna dla konsumentów. Aby wyprodukować kilogram żółtego sera potrzeba około 10-12 l mleka. Do sera białego producenci potrzebują tylko 6 l.

Analizując ceny można dojść do następujących wniosków: mleko kosztuje około 2 zł za litr.  Cena żółtego sera będzie się wahać powyżej 20 złotych. Twaróg około 12 zł na kilogram, a można znaleźć serek nawet 26 zł za kilogram! By wyprodukować serek do smarowania potrzeba 4,5 litra mleka czyli jakieś 9 złotych, na półkach sklepowych są serki za 46 zł za kilogram. Nie dajmy się zrobić w ciemno. Bądźmy rozważni!