Wielu z nas imbir kojarzy się przede wszystkim z zapachem Świąt, albo - grzanego piwa lub wina. Trzeba jednak wiedzieć, że imbir można łatwo przedawkować, dlatego lepiej nie przyjmować go z różnych źródeł (produktów, syropów) jednocześnie. W takim przypadku możemu odczuć zawroty głowy i senność. U osób szczególnie wrażliwych nietrudno też o nudności.
W kuchni imbir stosujemy głównie do mięs - np. do mięsa drobiowego. Bardzo dobrze sprawdzi się jako składnik sosu do kurczaka.
Plasterek świeżego imbiru poprawi smak herbaty i uszlachetni go - zamiast chociażby cytryny.
Imbir możemy dodać do piernika, a tym, którzy lubią eksperymentowac i gotować dania typowo indyjskiej poradzić, zeby zawsze mieli go pod ręką.
W kuchni imbir stosujemy głównie do mięs - np. do mięsa drobiowego. Bardzo dobrze sprawdzi się jako składnik sosu do kurczaka.
Plasterek świeżego imbiru poprawi smak herbaty i uszlachetni go - zamiast chociażby cytryny.
Imbir możemy dodać do piernika, a tym, którzy lubią eksperymentowac i gotować dania typowo indyjskiej poradzić, zeby zawsze mieli go pod ręką.