Inspirujące dodatki z ziemniaków

Ziemniaki to warzywa uwielbiane przez Polaków. Gotowane, pieczone, smażone – mają wiele postaci. Można z nich także przygotować wyjątkowe dodatki do obiadu – sprężyste kluski śląskie, kształtne kopytka i apetyczne pyzy są uwielbiane przez dorosłych i dzieci. Jak je podać w nietypowy sposób?

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Inspirujące dodatki z ziemniaków
fot. Fotolia
Kluski śląskie, pyzy ziemniaczane i kopytka to jedne z czołowych produktów marki Proste Historie od Iglotexu. Przygotowywane z naturalnych składników, zachwycają swoim smakiem i dają inspirację do tworzenia wyjątkowych potraw.

Oto trzy niezwykłe propozycje na znane i lubiane dodatki z ziemniaków:

Pyzy ziemniaczane Proste Historie
Fot.: Materiały prasowe

Pyzy na czerwonej kapuście z boczkiem

Składniki:
  • 1 opakowanie Pyz ziemniaczanych Proste Historie;
  • 1 kg kapusty czerwonej;
  • 100 ml octu jabłkowego lub winnego czerwonego;
  • 100 g suszonej żurawiny;
  • 6 łyżek cukru;
  • 150 ml bulionu warzywnego;
  • 150 g wędzonego boczku;
  • Liście laurowe;
  • Sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
  • Kapustę zetrzyj na tarce, na największych oczkach i wrzuć do garnuszka z grubym dnem.
  • Dodaj ocet, żurawinę i cukier.
  • Posól, dodaj pieprz i kilka listków laurowych.
  • Pozostaw na ogniu na 5 minut.
  • Dokładnie wymieszaj, dodaj bulion warzywny i duś przez 20 minut na małym ogniu, regularnie mieszaj.
  • Na suchej patelni upraż boczek i dodaj do kapusty.
  • Ugotuj Pyzy ziemniaczane PROSTE HISTORIE zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Serwuj z chrupiącą, lekko gorącą kapustą.
Kluski śląskie z dziurką Proste Historie
Fot.: Materiały prasowe

Kluski śląskie z wątróbką i wiśniami

Składniki:
  • 1 opakowanie Klusek śląskich Proste Historie;
  • 100 g Soczystych wiśni Proste Historie;
  • 4 cebule dymki;
  • 1 łyżka oleju;
  • 300 g wątróbek z kurczaka;
  • 50 ml octu balsamicznego;
  • 1 łyżka zimnego masła;
  • 1 płaska łyżeczka cukru;
  • Sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Dodaj dymki pokrojone w cieniutkie plasterki.
  • Smaż przez 3 minuty do uzyskania złotego koloru.
  • Dodaj oczyszczone i suche wątróbki z kurczaka.
  • Smaż na dużym ogniu przez 3 minuty.
  • Obróć w trakcie smażenia.
  • Dodaj ocet balsamiczny, szczyptę soli, cukier i rozmrożone Soczyste wiśnie PROSTE HISTORIE. Duś całość przez 5 minut.
  • Dodaj masło i pozostaw na ogniu jeszcze na 2 minuty.
  • Gorące wątróbki wykładaj na świeżo ugotowane Kluski śląskie PROSTE HISTORIE.
Kopytka ziemniaczane Proste Historie
Fot.: Materiały prasowe

Kopytka z zielonym groszkiem, szynką i szałwią

Składniki:
  • 1 opakowanie Kopytek ziemniaczanych Proste Historie;
  • 200 g mrożonego Zielonego groszku Proste Historie;
  • 100 g gotowanej szynki w plastrach;
  • 100 ml bulionu;
  • 3 łyżki masła;
  • Sok z 0,5 cytryny;
  • Kilka listków szałwii;
  • Szczypta soli, cukru i pieprzu.

Sposób przygotowania:
  • Szynkę pokrój w drobną kostkę.
  • Na patelnię daj 2 łyżki masła i wrzuć zamrożony Zielony groszek PROSTE HISTORIE.
  • Dodaj bulion, szczyptę soli i cukru.
  • Duś przez 8 minut.
  • Dodaj pokrojoną szynkę, dodatkową łyżkę zimnego masła, sok z cytryny, szałwię.
  • Ugotuj Kopytka ziemniaczane PROSTE HISTORIE zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Zanurz w gorącym sosie z groszkiem i posyp świeżo mielonym pieprzem.