Kluski śląskie, pyzy ziemniaczane i kopytka to jedne z czołowych produktów marki Proste Historie od Iglotexu. Przygotowywane z naturalnych składników, zachwycają swoim smakiem i dają inspirację do tworzenia wyjątkowych potraw.
Oto trzy niezwykłe propozycje na znane i lubiane dodatki z ziemniaków:
Fot.: Materiały prasowe
Pyzy na czerwonej kapuście z boczkiem
Składniki:
Sposób przygotowania:
Fot.: Materiały prasowe
Kluski śląskie z wątróbką i wiśniami
Składniki:
Sposób przygotowania:
Fot.: Materiały prasowe
Kopytka z zielonym groszkiem, szynką i szałwią
Składniki:
Sposób przygotowania:
Oto trzy niezwykłe propozycje na znane i lubiane dodatki z ziemniaków:
Fot.: Materiały prasowe
Pyzy na czerwonej kapuście z boczkiem
Składniki:
- 1 opakowanie Pyz ziemniaczanych Proste Historie;
- 1 kg kapusty czerwonej;
- 100 ml octu jabłkowego lub winnego czerwonego;
- 100 g suszonej żurawiny;
- 6 łyżek cukru;
- 150 ml bulionu warzywnego;
- 150 g wędzonego boczku;
- Liście laurowe;
- Sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kapustę zetrzyj na tarce, na największych oczkach i wrzuć do garnuszka z grubym dnem.
- Dodaj ocet, żurawinę i cukier.
- Posól, dodaj pieprz i kilka listków laurowych.
- Pozostaw na ogniu na 5 minut.
- Dokładnie wymieszaj, dodaj bulion warzywny i duś przez 20 minut na małym ogniu, regularnie mieszaj.
- Na suchej patelni upraż boczek i dodaj do kapusty.
- Ugotuj Pyzy ziemniaczane PROSTE HISTORIE zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Serwuj z chrupiącą, lekko gorącą kapustą.
Fot.: Materiały prasowe
Kluski śląskie z wątróbką i wiśniami
Składniki:
- 1 opakowanie Klusek śląskich Proste Historie;
- 100 g Soczystych wiśni Proste Historie;
- 4 cebule dymki;
- 1 łyżka oleju;
- 300 g wątróbek z kurczaka;
- 50 ml octu balsamicznego;
- 1 łyżka zimnego masła;
- 1 płaska łyżeczka cukru;
- Sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej na patelni.
- Dodaj dymki pokrojone w cieniutkie plasterki.
- Smaż przez 3 minuty do uzyskania złotego koloru.
- Dodaj oczyszczone i suche wątróbki z kurczaka.
- Smaż na dużym ogniu przez 3 minuty.
- Obróć w trakcie smażenia.
- Dodaj ocet balsamiczny, szczyptę soli, cukier i rozmrożone Soczyste wiśnie PROSTE HISTORIE. Duś całość przez 5 minut.
- Dodaj masło i pozostaw na ogniu jeszcze na 2 minuty.
- Gorące wątróbki wykładaj na świeżo ugotowane Kluski śląskie PROSTE HISTORIE.
Fot.: Materiały prasowe
Kopytka z zielonym groszkiem, szynką i szałwią
Składniki:
- 1 opakowanie Kopytek ziemniaczanych Proste Historie;
- 200 g mrożonego Zielonego groszku Proste Historie;
- 100 g gotowanej szynki w plastrach;
- 100 ml bulionu;
- 3 łyżki masła;
- Sok z 0,5 cytryny;
- Kilka listków szałwii;
- Szczypta soli, cukru i pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Szynkę pokrój w drobną kostkę.
- Na patelnię daj 2 łyżki masła i wrzuć zamrożony Zielony groszek PROSTE HISTORIE.
- Dodaj bulion, szczyptę soli i cukru.
- Duś przez 8 minut.
- Dodaj pokrojoną szynkę, dodatkową łyżkę zimnego masła, sok z cytryny, szałwię.
- Ugotuj Kopytka ziemniaczane PROSTE HISTORIE zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Zanurz w gorącym sosie z groszkiem i posyp świeżo mielonym pieprzem.