Pyzy z mięsem to pyszne i sycące danie. Tradycyjnie podajemy je okraszone zrumienioną cebulką. Dobrym dodatkiem będzie surówka z kiszonej kapusty.
Jak zrobić pyzy z mięsem?
Składniki:
Jak zrobić pyzy z mięsem?
Składniki:
- 500 g ziemniaków surowych
- 500 g ziemniaków gotowanych
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki
- 700 g ugotowanego mięsa z kurczaka bez kości
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz
- Majeranek, gałka muszkatołowa
- Surowe ziemniaki ścieramy na tarce z małymi oczkami i odciskamy je z nadmiaru wody do miski.
- Wodę odlewamy i zatrzymujemy skrobie, która osadziła się na dnie.
- Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
- Następnie łączymy ziemniaki ugotowane z ziemniakami startymi, dodajemy skrobię ze startych ziemniaków.
- Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, sól i zagniatamy ciasto.
- Ugotowane mięso mielimy przez maszynkę.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z masłem.
- Dodajemy do mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową, mieszamy.
- Z ciasta odrywamy równe części, spłaszczamy, kładziemy łyżkę farszu i formujemy pyzy.
- W garnku zagotowujemy posoloną wodę i partiami wrzucamy pyzy.
- Gotujemy je około 4 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
- Po ugotowaniu pyzy wyjmujemy łyżką cedzakową na durszlak, delikatnie przelewamy zimną wodą.