Jabłka Fuji

  • 1

Jabłka są symbolem zdrowia co doskonale przedstawia przysłowie w języku angielskim "An apple a day keeps the doctor away".

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Jabłka Fuji
Istnieje ponad 7500 odmian jabłek. Największym producentem jabłek są Chiny (blisko połowa światowej produkcji), oraz w kolejności - USA, Turcja, Włochy, India i Polska.

Jabłko Fuji jest krzyżówką dwóch jabłek amerykańskich - Red Delicious i Ralls Genet. Wbrew pozorom nazwa jabłka nie pochodzi od góry Fuji lecz od miasta Fujisaki.

Jabłka Fuji zostały stworzone przez hodowców Stacji Badawczej Tohoku w mieście Fujisaki, prefektura Aomori w Japonii pod koniec lat 1930-tych i wprowadzone na rynek w 1962 roku.

Red Delicious ma ponad 50 odmian, jedna z nich o nazwie Spokane Beauty (Piękność Spokane). Spokane to drugie pod względem wielkości miasto w stanie Washington w USA gdzie obecnie mieszkam, stan ten jest największym producentem jabłek na rynek amerykański - ponad połowa jabłek spożywanych w USA pochodzi ze stanu Washington, a jabłek Fuji produkuje ok. 135 tysięcy ton rocznie.

Pomimo, że jabłka Red Delicious są najbardziej popularne - ta popularność powoli spada na rzecz innych gatunków, głównie Cameo, Fuji i Gala. Ralls Genet to odmiana jabłek pochodząca ze stanu Virginia pod koniec 18-tego wieku, w Japonii znane pod nazwą Kokko. Nazwa jabłka pochodzi od francuza Edmunda Charlesa Geneta, który dał sadzonki Thomasowi Jeffersonowi (trzeci prezydent USA), który z kolei przekazał je lokalnemu hodowcy w Virginie M. Calebowi Rallsowi.

Jabłka Fuji typowo są okrągłe, duże i bardzo duże, średnio 75 mm średnicy. Zawierają 9 - 11% cukru, mają gęsty miąższ, który jest słodszy i bardziej chrupki od innych jabłek, z tego powodu są one bardzo popularne na całym świecie. Jabłka te mają bardzo długą żywotność w porównaniu do innych jabłek nawet bez chłodzenia, schłodzone zachowują świeżość nawet do jednego roku. W Japonii jabłka Fuji nie mają konkurenta a prefektura Aomori produkuje 500 000 ton z dziewięciuset tysięcy ton jabłek tam spożywanych.

Od czasu wprowadzenia jabłek na rynek amerykański w latach 1980-tych zdobyły one dużą popularność i od 2003 roku są one na 4-tym miejscu najbardziej popularnych jabłek w USA po Red Delicious, Golden Delicious i Gala.

*"An apple a day keeps the doctor away" - Jedno jabłko dziennie trzyma doktora z dala.