Dobrze wypieczona ryba jest soczysta i rozpływająca się w ustach. Należy odpowiednio dopasować metodę pieczenia do rodzaju i kawałka ryby. Sprawdź, jak upiec prawidłowo ulubioną rybę w piekarniku!
Jak zrobić rybę w piekarniku?
Pieczenie ryby w piekarniku zależy od kawałka, jaki planujemy przygotować. Należy odpowiednio dopasować czas pieczenia, gdyż ryby mają tendencję do szybkiego wysychania podczas obróbki cieplnej.
W całości:
Pieczemy przez 7-9 minut na każde 250 gram ryby w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Czas zmniejsza się, gdy stosujemy folię do pieczenia.
W kawałkach lub filety:
Filety lub steki pieczemy bez przykrycia w nagrzanym piekarniku w 220 stopniach Celsjusza przez 4 do 6 minut na każde 250 gram ryby.
Pieczenie w folii
Podczas pieczenia w folii mamy pewność, że mięso będzie wilgotne i soczyste. Smak i zapach ryby zostanie we wnętrzu.
Najpierw należy rozgrzać piekarnik do 200°C, jeżeli pieczemy chudą rybę możemy duży kawałek folii nawilżyć olejem lub oliwą. Samą rybę nacieramy solą oraz pieprzem i zwilżamy sokiem z cytryny lub winem. Kładziemy rybę na folii, zawijamy i zakręcamy.
Jak zrobić rybę w piekarniku?
- Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
- Przed włożeniem ryby do piekarnika możemy zdjąć skórę lub tuż po upieczeniu.
- Dobrze umytą rybę osuszamy ręcznikiem papierowym i natłuszczamy rozpuszczonym masłem lub oliwą.
- Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami, czosnkiem i sokiem z cytryny.
- Pieczemy przez 20-25 minut do miękkości.
Pieczenie ryby w piekarniku zależy od kawałka, jaki planujemy przygotować. Należy odpowiednio dopasować czas pieczenia, gdyż ryby mają tendencję do szybkiego wysychania podczas obróbki cieplnej.
W całości:
Pieczemy przez 7-9 minut na każde 250 gram ryby w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Czas zmniejsza się, gdy stosujemy folię do pieczenia.
W kawałkach lub filety:
Filety lub steki pieczemy bez przykrycia w nagrzanym piekarniku w 220 stopniach Celsjusza przez 4 do 6 minut na każde 250 gram ryby.
Pieczenie w folii
Podczas pieczenia w folii mamy pewność, że mięso będzie wilgotne i soczyste. Smak i zapach ryby zostanie we wnętrzu.
Najpierw należy rozgrzać piekarnik do 200°C, jeżeli pieczemy chudą rybę możemy duży kawałek folii nawilżyć olejem lub oliwą. Samą rybę nacieramy solą oraz pieprzem i zwilżamy sokiem z cytryny lub winem. Kładziemy rybę na folii, zawijamy i zakręcamy.