Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że kwiaty obecne są na naszych talerzach od dawna. W brokułach, kalafiorze czy karczochach zjadamy przecież kwiatową część tych roślin. Ale oprócz tego na łące lub w przydomowym ogródku aż roi się od warzyw i kwiatów, z których można wykonać zaskakujące, w pełni jadalne kompozycje florystyczne.
Jednym z najpopularniejszych jadalnych kwiatów jest stokrotka, zawierająca dużo witaminy C, beta-karoten, sole mineralne i wiele innych korzystnych dla naszego zdrowia składników. Podobnie jak bratek, który posiada cenne witaminy i mikroelementy. Bratek działa oczyszczająco, moczopędnie i reguluje przemianę materii. Z jadalnych kwiatów na łące nie można przeoczyć koniczyny łąkowej o słodkawym smaku. Koniczyna bogata jest m.in. w fenolokwasy oraz witaminę C i E. Stokrotkę, bratek czy koniczynę można wykorzystać do ozdobienia sałatek, ciast, tortów czy innych deserów. Jadalne kwiaty to także nasturcje, nagietek, ogórecznik i mlecz.
Do stworzenia przepięknych, okazałych i kolorowych bukietów jadalnych posłużą nie tylko wyżej wymienione kwiaty, ale także zioła i liście wielu warzyw. Pomarańczowo – żółte kwiaty cukinii w wazonie rozświetlą każde pomieszczenie. Uroku bukietom dodadzą liście pietruszki, buraka czy kopru, tymianku albo mięty, a także drobne kwiaty szczypiorku. Jako uzupełnienie każdej kompozycji świetnie sprawdzą się pomidorki koktajlowe.
Pamiętajmy, że szukanie jadalnych kwiatów na łące jest trochę podobne do zbierania grzybów. W obu przypadkach trzeba mieć wiedzę, doświadczenie i dużą świadomość tego co jest jadalne, a co nie. Przed przystąpieniem do wykonywania jadalnych bukietów warto dobrze się przygotować. Niektóre kwiaty nie tylko źle smakują, ale są wręcz trujące. Zdecydowanie trzeba unikać chryzantem, tulipanów, konwalii, hortensji i azalii. Niech nie zwiedzie nas ich piękny wygląd i zapach!
Jednym z najpopularniejszych jadalnych kwiatów jest stokrotka, zawierająca dużo witaminy C, beta-karoten, sole mineralne i wiele innych korzystnych dla naszego zdrowia składników. Podobnie jak bratek, który posiada cenne witaminy i mikroelementy. Bratek działa oczyszczająco, moczopędnie i reguluje przemianę materii. Z jadalnych kwiatów na łące nie można przeoczyć koniczyny łąkowej o słodkawym smaku. Koniczyna bogata jest m.in. w fenolokwasy oraz witaminę C i E. Stokrotkę, bratek czy koniczynę można wykorzystać do ozdobienia sałatek, ciast, tortów czy innych deserów. Jadalne kwiaty to także nasturcje, nagietek, ogórecznik i mlecz.
Do stworzenia przepięknych, okazałych i kolorowych bukietów jadalnych posłużą nie tylko wyżej wymienione kwiaty, ale także zioła i liście wielu warzyw. Pomarańczowo – żółte kwiaty cukinii w wazonie rozświetlą każde pomieszczenie. Uroku bukietom dodadzą liście pietruszki, buraka czy kopru, tymianku albo mięty, a także drobne kwiaty szczypiorku. Jako uzupełnienie każdej kompozycji świetnie sprawdzą się pomidorki koktajlowe.
Pamiętajmy, że szukanie jadalnych kwiatów na łące jest trochę podobne do zbierania grzybów. W obu przypadkach trzeba mieć wiedzę, doświadczenie i dużą świadomość tego co jest jadalne, a co nie. Przed przystąpieniem do wykonywania jadalnych bukietów warto dobrze się przygotować. Niektóre kwiaty nie tylko źle smakują, ale są wręcz trujące. Zdecydowanie trzeba unikać chryzantem, tulipanów, konwalii, hortensji i azalii. Niech nie zwiedzie nas ich piękny wygląd i zapach!