Korzenie, kłącza i korę zbieramy jesienią albo wczesną wiosną, kiedy drzewa zaczynają puszczać soki. Resztę ziół i kwiatów zbieramy od maja do września.
Zioła należy przechowywać w słoikach i butelkach z ciemnego szkła, pudełkach kartonowych lub drewnianych. Pojemniki powinny być szczelnie zamknięte, żeby zioła nie chłonęły wilgoci. Należy obchodzić się z nimi delikatnie, ponieważ tracą one cenne substancje takie jak olejki eteryczne np. mięta, melisa, szałwia (przechowujemy je rok i nie dłużej)
Liście ziół powinno się zbierać przed okresem kwitnienia. Wtedy mają najwięcej substancji odżywczych. Powinny być suche i bez plam. Suszymy je w ciepłym pomieszczeniu, na płótnie albo w drewnianej ramce. Liście ususzone powinny się łamać, a nie kruszyć w pył.
Kwiaty zbieramy na początku ich kwitnienia, w suche dni, koło południa, kiedy nie ma rosy i nie są rozkwitnięte. Suszymy je w zacienionym pomieszczeniu, na papierze z cienką warstwą. Trzeba uważać żeby się nie zaparzyły. Można użyć suszarki do grzybów, albo suszyć w piekarniku w temperaturze 30 stopni, przy uchylonych drzwiczkach.
Owoce i nasiona zbierajmy wtedy, kiedy są dojrzałe, w słoneczny i suchy dzień. Dziką róże, głóg, dereń zrywamy pojedynczo. Czarny bez i jarzębinę całe baldachy. Kminek, koper, anyż zbiera się, gdy już dojrzeją, ale jeszcze się nie sypią.
Najlepiej to robić w pochmurne poranki. Związujemy pęczki kopru i wieszamy w przewiewanym miejscu. Owoce typu jarzębina, suszymy w suszarce elektrycznej lub w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach w temp. 35 stopni. Trzeba przerwać owoce żeby równomiernie się wysuszyły.
Sprawdź, jakie zioła możesz zasadzić na swoim balkonie!
Zioła należy przechowywać w słoikach i butelkach z ciemnego szkła, pudełkach kartonowych lub drewnianych. Pojemniki powinny być szczelnie zamknięte, żeby zioła nie chłonęły wilgoci. Należy obchodzić się z nimi delikatnie, ponieważ tracą one cenne substancje takie jak olejki eteryczne np. mięta, melisa, szałwia (przechowujemy je rok i nie dłużej)
Liście ziół powinno się zbierać przed okresem kwitnienia. Wtedy mają najwięcej substancji odżywczych. Powinny być suche i bez plam. Suszymy je w ciepłym pomieszczeniu, na płótnie albo w drewnianej ramce. Liście ususzone powinny się łamać, a nie kruszyć w pył.
Kwiaty zbieramy na początku ich kwitnienia, w suche dni, koło południa, kiedy nie ma rosy i nie są rozkwitnięte. Suszymy je w zacienionym pomieszczeniu, na papierze z cienką warstwą. Trzeba uważać żeby się nie zaparzyły. Można użyć suszarki do grzybów, albo suszyć w piekarniku w temperaturze 30 stopni, przy uchylonych drzwiczkach.
Owoce i nasiona zbierajmy wtedy, kiedy są dojrzałe, w słoneczny i suchy dzień. Dziką róże, głóg, dereń zrywamy pojedynczo. Czarny bez i jarzębinę całe baldachy. Kminek, koper, anyż zbiera się, gdy już dojrzeją, ale jeszcze się nie sypią.
Najlepiej to robić w pochmurne poranki. Związujemy pęczki kopru i wieszamy w przewiewanym miejscu. Owoce typu jarzębina, suszymy w suszarce elektrycznej lub w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach w temp. 35 stopni. Trzeba przerwać owoce żeby równomiernie się wysuszyły.
Sprawdź, jakie zioła możesz zasadzić na swoim balkonie!
Nina W.