Kwiaty to nie tylko ozdoba naszych stołów ale i dekoracja potraw stanowiąca jadalny jej akcent. Sporo osób cały czas dość sceptycznie podchodzi do kwestii dekoracji w postaci jadalnych kwiatów, co na szczęście nie ma wpływu na to, że są one coraz częściej wykorzystywane w tym celu.
- kwiaty cukinii
- kwiaty dyni
- kwiaty czarnego bzu
- kwiaty róży
- kwiaty nasturcji
- kwiaty kabaczka
- kwiaty lucerny
- kwiaty malwy
- kwiaty pierwiosnka
- kwiaty stokrotki
- kwiaty piwonii
- kwiaty bratka
- kwiaty nagietka
- kwiaty fiołka
- kwiaty akacji
- kwiaty lipy
- kwiaty pigwy
- kwiaty zielonego groszku
- kwiaty begonii
- kwiaty lewkonii
- kwiaty maku
- kwiaty moreli
- kwiaty fasolki szparagowej
- kwiaty lawendy
- kwiaty wiśni
- kwiaty kopru
- kwiaty lubczyku
- kwiaty szałwii
- kwiaty rumianku
- kwiaty bzu
- kwiaty szczypiorku
- kwiaty mniszka lekarskiego
- kwiaty gruszy
- kwiaty mięty
- kwiaty ogórecznika
- kwiaty oregano
- kwiaty czosnku
- kwiaty bazylii
- kwiaty koniczyny
- brokuł, kalafior, karczoch bo to przecież też kwiaty
Ważne jest aby zbierane kwiaty były wolne od zanieczyszczeń.
Trzeba zbierać je z dala od ulic i fabryk, a najlepiej ze znanych ogrodów - aby uniknąć wszelkich środków chemicznych. Najlepiej zbierać je w dobrze znanym miejscu.
Zebrane kwiaty dobrze jest przewozić w wiklinowych koszykach lub lnianej torbie. Można je ususzyć lub jak wcześniej wspomniałam kandyzować w cukrze. Najważniejsze jest zbieranie kwiatów, których jesteśmy pewni i doskonale je znamy, w przeciwnym razie niewiedzę możemy przypłacić zdrowiem.
Nina W.
karola25