Jak przyrządzić kwiaty cukinii?

  • 1

Nie dość, że pięknie wyglądają, to jeszcze wspaniale smakują - kwiaty cukinii to wciąż niedoceniany przez nas produkt. A szkoda, bo okazuje się, że można z niego wyczarować mnóstwo potraw. Jakich? Sprawdź!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jak przyrządzić kwiaty cukinii?
fot. Fotolia
Cukinia robi prawdziwą furorę na naszych stołach. Dodajemy ją do leczo, robimy z niej placki. Jednak często zapominamy o towarzyszących jej kwiatach, które również są godne uwagi. Zobacz, co można z nich przygotować - na pierwszy ogień proponujemy dżem z dodatkiem imbiru i kwiatów cukinii!

Jak zrobić dżem z kwiatami cukinii?

Nie lubisz zbyt słodkich dżemów, a dodatkowo masz ochotę na coś bardziej oryginalnego niż przetwory z wiśni? W takim razie przetestuj naszą wersję dżemu cukiniowego!

1. Przygotuj: 6-7 kwiatów cukinii, 2 kg cukinii, 0,5 cytryny, 0,5 kg cukru, 2 galaretki (o cytrusowym smaku), szczyptę imbiru.

2. Cukinie obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka i smaż do momentu aż zrobią się miękkie.

3. Kwiaty cukinii podziel na płatki i pokrój. Wrzuć na patelnię. Gdy całość zmieni się w papkę, dodaj cukier, sok z cytryny oraz imbir.

4. Pod koniec gotowania dodaj galaretki, wymieszaj dokładnie dżem i duś kolejne 30 minut. Po tym czasie przełóż go do słoików, dokładnie je zakręć i obróć do góry dnem, by się zawekowały. Gotowe!

Zupa z kwiatami cukinii
Fot. Fotolia

Słone inspiracje dla każdego

Pieczone, smażone, gotowane, grillowane... z kwiatami cukinii można zrobić praktycznie wszystko. Ich wygląd i smak sprawia, że każda potrawa z ich dodatkiem może tylko zyskać. Jakie dania wytrawne z kwiatów cukinii można zaserwować znajomym i bliskim?

Dostęp do świeżych warzyw powoduje, że latem chętniej sięgamy po przepisy na zupy. Zupa warzywna z kwiatami cukinii to rzecz, obok której nie można przejść obojętnie. Jeśli wolisz kremy - wykorzystaj całą cukinię (owoc i kwiat) a gotową potrawę udekoruj grillowanymi płatkami kwiatu. Dobrą opcją jest także dodawanie tego składnika do innych zup - czy to wyłącznie dla dekoracji, czy też dla osiągnięcia lepszego efektu smakowego.

Klasycznym daniem są bez wątpienia faszerowane kwiaty cukinii. Można je zaserwować z rozmaitym farszem: mięsnym, warzywnym, stworzonym z kaszy lub ryżu. Cały pomysł polega na tym, by nadziać kwiaty a następnie je zapiec. W ten sposób otrzymujemy danie, które nie tylko smakuje wyśmienicie, lecz również doskonale wygląda. W zależności od wybranego farszu taka propozycja może nadawać się na przystawkę lub na obiad.

Smażone kwiaty to dobry dodatek do gulaszów, sosów czy nawet najzwyklejszej jajecznicy. Ich konsystencja wówczas przypomina nieco szpinak, co nie każdemu może odpowiadać. Jednak smak sprawia, że nawet ta niedogodność odchodzi w zapomnienie. Co ciekawe - kwiaty cukinii nie muszą być wcale poddane obróbce cieplnej. Surowe można dodawać do różnego rodzaju sałatek lub jako dodatek do tostów, kanapek czy przystawek.

Kwiaty cukinii w cieście
Fot. Fotolia

Kwiaty? Sama słodycz!

A może by tak wyczarować z nich coś słodkiego? Mimo, iż dania wytrawne wyraźnie dominują jeśli chodzi o kwiaty cukinii, to nie da się ukryć, że i w deserach znajdują zastosowanie. Jakie?

Prawdziwym hitem są kwiaty w cieście naleśnikowym. Taką przekąskę można podawać ze słodkim sosem stworzonym z czekolady lub ze zwykłym dżemem. Dobrym pomysłem jest także bita śmietana oraz sos waniliowy - szczególnie ten ostatni świetnie dopełnia smak kwiatów cukinii, dzięki czemu deser staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Ciekawym patentem są również ciasta i tarty - do ich nadzienia można dorzucić świeże kwiaty. To element nie tylko dekoracyjny lecz również wzmacniający smak. Podobny efekt można osiągnąć, kiedy dodamy ten składnik do kremu. Można go potem wykorzystać jako farsz do naleśników lub jako dekorację do babeczek, tortów czy gofrów.

Dobrym pomysłem jest wykorzystanie kwiatów do pączków lub upieczenie ich na grillu a następnie polanie słodkim sosem. W takiej wersji stanowią lekką słodką przekąskę, która może okazać się strzałem w dziesiątkę na niejednym przyjęciu! Jeśli nie boisz się eksperymentów, to dodatkowo wypróbuj kwiatów marynowanych na słodko, które idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek owocowych i innych dań.

Co sądzicie o kwiatach cukinii? Występują one w Waszej kuchni czy jeszcze ich nie próbowaliście? Może macie sprawdzone przepisy, w których je wykorzystujecie? Jesteśmy ciekawi Waszego zdania na ten temat!