Są owocem rosnącego w północnej Europie wiecznie zielonego drzewa lub krzewu. Dokładnie chodzi o szyszki jałowcowe. Ta bardzo cierpka przyprawa o intensywnym smaku oferowana jest tylko w całości. Jagody jałowca używane są przede wszystkim do kwaśnych potraw i ostrych sosów korzennych, a także dziczyzny i kiełbas.
Nie powinno się ich jeść ani tym bardziej rozgryzać, ponieważ mają bardzo nieprzyjemny smak. Jeśli to możliwe, jagody lepiej jest usunąć przed podaniem potrawy. W niektórych sytuacjach można jałowiec zawinąć w lniany woreczek i tak gotować. W ten sposób zapachem jałowca mogą naciągać sosy sałatkowe.
Nie powinno się ich jeść ani tym bardziej rozgryzać, ponieważ mają bardzo nieprzyjemny smak. Jeśli to możliwe, jagody lepiej jest usunąć przed podaniem potrawy. W niektórych sytuacjach można jałowiec zawinąć w lniany woreczek i tak gotować. W ten sposób zapachem jałowca mogą naciągać sosy sałatkowe.