Kuzu jest jadalną włóknistą rośliną o pnączach przypominających liany; występuje przeważnie na terenach Japonii, Chin ale także Korei. Jej korzeń osiąga wagę do 200kg, a jego długość może sięgać nawet dwóch metrów. Ze względu na ilość skrobi jaką pozyskuje się z 100kg (a są to tylko 3kg!) skrobia ta jest bardzo droga. Proces jej pozyskiwania ze świeżego korzenia jest długi – trwa aż 90 dni.
Skrobia nie zawiera laktozy i glutenu. Jest źródłem wapnia, fosforu i żelaza. Ponadto:
- wykorzystywana jest pomocniczo przy zwalczaniu nałogów
- wzmacnia odporność
- odkwasza i oczyszcza organizm z toksyn
- działa wspomagająco przy przeziębieniach, zapaleniu oskrzeli i grypie
- łagodzi dolegliwości jelitowe i żołądkowe
- wspomaga trawienie
Kuzu oprócz pozytywnego działania dla zdrowia, ma także wiele zastosowań jako składnik kulinarny. Możemy użyć jej do:
- zagęszczania sosów i zup
- zagęszczania deserów typu kisiel
- dressingów, dipów
- puddingów, budyniów
- dzięki właściwościom żelującym można robić z niej galaretki, ale trzeba stosować ją z agarem
Ze skrobi kuzu można przygotować sobie także 14-dniową kurację oczyszczającą. Wystarczy raz dziennie wypijać rozgrzewający kisiel, który przygotujemy z filiżanki soku jabłkowego (bez cukru!) i jednej stołowej łyżki kuzu. Najpierw należy rozmieszać skrobię w soku, następnie w rondelku podgrzewać na maleńkim ogniu, aż do momentu, w którym nasza mikstura stanie się przezroczysta. Przemieszać około minuty, spożywać gorący.
Pomimo wysokiej ceny, warto mieć ją w kuchni ze względu na cenne właściwości.
Skrobia nie zawiera laktozy i glutenu. Jest źródłem wapnia, fosforu i żelaza. Ponadto:
- wykorzystywana jest pomocniczo przy zwalczaniu nałogów
- wzmacnia odporność
- odkwasza i oczyszcza organizm z toksyn
- działa wspomagająco przy przeziębieniach, zapaleniu oskrzeli i grypie
- łagodzi dolegliwości jelitowe i żołądkowe
- wspomaga trawienie
Kuzu oprócz pozytywnego działania dla zdrowia, ma także wiele zastosowań jako składnik kulinarny. Możemy użyć jej do:
- zagęszczania sosów i zup
- zagęszczania deserów typu kisiel
- dressingów, dipów
- puddingów, budyniów
- dzięki właściwościom żelującym można robić z niej galaretki, ale trzeba stosować ją z agarem
Ze skrobi kuzu można przygotować sobie także 14-dniową kurację oczyszczającą. Wystarczy raz dziennie wypijać rozgrzewający kisiel, który przygotujemy z filiżanki soku jabłkowego (bez cukru!) i jednej stołowej łyżki kuzu. Najpierw należy rozmieszać skrobię w soku, następnie w rondelku podgrzewać na maleńkim ogniu, aż do momentu, w którym nasza mikstura stanie się przezroczysta. Przemieszać około minuty, spożywać gorący.
Pomimo wysokiej ceny, warto mieć ją w kuchni ze względu na cenne właściwości.