Do domowego wypieku chleba – tradycyjnego lub bezglutenowego – nie trzeba nikogo namawiać. Jednak serwując takie pieczywo, warto zadbać także o odpowiedni do niego tłuszcz. Zamiast sięgać po sklepowe masło, lepiej jest zrobić je samodzielnie. Szczególnie, że jest to bardzo proste – cały proces trwa zaledwie kilka minut.
Jak się robi masło?
Niegdyś produkcja masła była bardzo czasochłonna i męcząca. Używano do tego specjalnych ubijaków. Dziś proces ten zostaje skrócony do zaledwie kilku minut. A wszystko dzięki mikserowi!
- Do przygotowania domowego masła będą potrzebne: śmietana (kwaśna) lub śmietanka (słodka) min. 30%, odrobina soli, zimna woda, mikser z łopatkami do ubijania oraz wysoka miska.
- Do miski wlewamy śmietanę, najlepiej taką o temperaturze pokojowej, i dodajemy odrobinę soli.
- Ubijamy na wysokich obrotach. Na początku będzie tworzyć się znana nam bita śmietana.
- Ubijamy dalej – zaczną pojawiać się grudki tłuszczu.
- Gdy tłuszcz całkowicie oddzieli się od płynu (maślanki) – wyłączamy mikser.
- Powstałe masło wyciągamy z maślanki, formujemy w kulkę i wrzucamy do wody.
- Płuczemy, odlewamy wodę, płuczemy w świeżej i gotowe.
Jak zrobić masło z mleka?
Przygotowanie masła z mleka nie jest niemożliwe, acz bardzo trudne. Przede wszystkim do jego produkcji potrzebne jest pełnotłuste mleko (4 %), najlepiej takie prosto od krowy. Następnie wkładamy je do lodówki na kilka dni. Na wierzchu pojawi się śmietanka, którą zbieramy. To właśnie ona jest potrzebna do produkcji masła. Dalsze kroki są już identyczne jak w przypadku kupnej śmietany.