Jaja w naszej kuchni

  • 1

Kuchnia w której nie używa się jaj, chyba nie istnieje. Przed kupnem warto wiedzieć o nich jak najwięcej, ponieważ jajko jest jajku nierówne.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Jaja w naszej kuchni
fot. jaja

Jajka są pełnowartościowym produktem spożywczym, wartości jaj zróżnicowane są przede wszystkim ze względu na rodzaj kur, chowu oraz jedzenia jakie jest im dostarczane.

Białka jaj posiadają najwięcej cennych składników odżywczych np. witamin z grupy B i PP oraz jak sama nazwa wskazuje - ogromną ilość białka.
Żółtka natomiast zawierają cholesterol ale również witaminy z grup A, D, E , K i B oraz karoten .

Jaja klasyfikowane i znakowane są następująco:
- Extra: gładka skorupka , głębokość komory powietrznej nie mniejsza niż 4 mm, i nie starsze niż 7 dni.
- Klasa A: normalna skorupka, komora powietrzna powyżej 6 mm.
- Klasa B: drugi gatunek, skorupka normalna , nieuszkodzona , głębokość komory powietrznej do 9 mm.
- Klasa C: przeznaczone tylko do przemysłu spożywczego.

Skorupka jaj nie powinna być uszkodzona, czysta (lecz nie myta) i nie czyszczona oraz bez widocznych zniekształceń.

Obowiązuje również klasyfikacja wagowa:
1. powyżej 70 g
2. 65-70 g
3. 60-65 g
4. 55-60 g
5. 50-55 g
6. 45-50 g
7. poniżej - 45 g

Jaja powinny być przechowywane w temperaturze około 13 stopni, w suchych i czystych pomieszczeniach.

Świeże jaja powinny mieć czystą skorupkę. Musimy pamiętać, aby zawsze sprawdzać ich termin przydatności do spożycia. Poza sprawdzeniem daty,  możemy wykonać próbę wodną lub określić świeżość poprzez wybicie jaja. Białko powinno być wtedy gęste, przejrzyste i bezbarwne a żółtko wypukłe. Powinno mieć widoczne chalazy. Gotując jajka należy je wkładać do zimnej wody, aby nie popękały.

Z jaj można przygotować na wiele sposobów: na miękko, po wiedeńsku, na półtwardo, na twardo, w koszulkach, jaja sadzone, omlety, jajecznicę i omlety.

Jaja posiadają również właściwości zagęszczające, wiążące, spulchniające oraz emulgujące.
Ważne jest prawidłowe odczytanie symboli na jajach:

X-YY-AABBCCDD
X - oznacza rodzaj chowu kur , np.
O - ekologiczne
1 - wolno wybiegowe
2 - ściółkowe
3 - ściółkowe
4 - klatkowe
YY - symbol kraju
AA - kod województwa
BB - kod powiatu
CC - zakres działalności
DD - kod firmy

Jaja używane są w naszej kuchni niemalże codziennie, więc pamiętajcie aby wybierać te z wyższą klasą.