Jaja są powszechnie wykorzystywane do przygotowywania przeróżnych potraw. Jedni chętnie jedzą je jedynie z majonezem i ze szczypiorkiem, inni zaś robią specjalny farsz. Najpopularniejsze są jaja kurze, które mogą pochodzić z hodowli przemysłowej lub ekologicznej – które są zdrowsze?
Masowa produkcja
Kury z przemysłowej hodowli przetrzymywane są w bardzo ciasnych klatkach. Nie mają miejsca, żeby obrócić się czy w ogóle poruszyć. Zdarza się, że na jednej fermie znajduje się niemal dwieście tysięcy niosek przetrzymywanych w niehumanitarnych warunkach. Przed nimi znajduje się niewielkie korytko z pokarmem, który naszpikowany jest chemią i ciężko doszukiwać się w nim naturalnych składników. Z drugiej strony malutkiej klateczki, w której jest kura, znajduje się coś na wzór taśmy produkcyjnej, gdzie spadają jajka.
Czy jaja pochodzące od kur przetrzymywanych w takich warunkach mogą być zdrowe? Niejednokrotnie naukowcy czy dietetycy donosili, że zwierzęta z ferm przemysłowych żyją w ogromnym stresie. Powstałe w jego wyniku szkodliwe związki przenikają do mięsa zwierząt, a także jaj. Mało kto wie, że kurom z hodowli przemysłowych często ucina się bez znieczulenia dzioby, aby ograniczyć ich agresję.
Lepsze eko?
Jajka są bogatym źródłem składników odżywczych. Zawierają cynk, białko, żelazo, witaminy z grupy B, E i A. Jednak, czy możemy być pewni, że wszystkie te składniki będą zawierać jaja z hodowli przemysłowej? Niestety, nie. Zupełnie inaczej jest z kurami, które żyją w normalnych warunkach, czyli mają swobodę poruszania się, dostają naturalną karmę, mogą wychodzić na powietrze.
Eko warunki
Hodowca musi spełnić pewne warunki, aby chów można było nazwać ekologicznym. Jednym z nich jest zapewnienie naturalnej karmy. Podstawą codziennego żywienia kur jest to, co same znajdą, wydziobią podczas codziennego spaceru po trawie. Taki pokarm uważa się za najlepszy i najzdrowszy dla kur, co korzystnie wpływa na jakość spożywanych później przez nas jaj.
Co oznaczają te cyferki?
Dostępne w sklepach jaja oznakowane są cyframi lub literkami. Jajka pochodzące z hodowli ekologicznej mają symbol „0”. Oznacza to, że kury dostają naturalny pokarm i mają swobodę ruchu.
Kolejne oznaczenie – „1” – wskazuje na to, że jajka pochodzą od kur, które nie dostają ekologicznej karmy, są zamykane w kurnikach na noc.
„2” – tak oznacza się jaja pochodzące od kur, które nie mają dostępu do świeżego powietrza, nie mogą poruszać się swobodnie. Ponadto drepczą po własnych odchodach.
Jaja pochodzące od niosek z hodowli przemysłowych oznacza się „4”.