Kakao nie tylko do deserów

Wiele dzieci bardzo lubi pić kakao. Warto im go podawać, bo jest zdrowe i ma wiele innych, cennych właściwości. Jakich? Wystarczy poczytać.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Kakao nie tylko do deserów
fot. Fotolia

Kakao zawdzięcza swój podbój Europy Krzysztofowi Kolumbowi. To on zapoczątkował przywózkę go na nasz kontynent. Kakao było od początku pite jako napój naturalny. Miało troszkę gorzkawy smak. Dopiero w Europie zyskało dobre i cenne składniki słodzące, takie jak cukier, tłuszcze i mleka w proszku. Było bardzo cenione przez Majów i Azteków.

Kakao zawiera mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Oprócz witamin A, B,C,E, zawiera dużo magnezu, cynku, soli, jodu, żelaza, czy też selenu. Dodatkowo kakao zawiera błonnik, retinol i białka. Kakao zawiera też kofeinę, teobrominę, która ma działanie pobudzające, dodatkowo wspomaga pracę mózgu.

CHRONI MÓZG
Tak jak pisałam przed momentem, kakao wspomaga pracę mózgu. Jest to bardzo ważne, ponieważ zawarte w nim związki pobudzają sprawność połączeń nerwowych. Zapobiega to różnym zmianom w mózgu, takim jak: zaburzenie pamięci, nadpobudliwość, czy zmniejszona koncentracja.

JAKŻE WAŻNY NASTRÓJ
Dzięki zawartej dopaminie, serotonine, fenyloetyloaminie, w zmielonych ziarnach kakao, możemy uspokoić nerwy i złagodzić stres. Tak samo łagodzą objawy depresji.

SERCE
Zawarty w kakao magnez poprawia pracę serca i kondycję mięśnia sercowego. Dodatkowo poprawia siłę, z jaką serce pompuje krew do obiegu.

Jak sami widzicie kakao jest nie tylko zdrowe, ale także bardzo ważne i bogate w wartości odżywcze. Zawarte w nim antyoksydanty chronią przed wolnymi rodnikami, a co najważniejsze - starzeniem się. Nic tylko pić pyszne i ciepłe kakao nawet codziennie. Nie tylko poprawi nasz nastrój, ale i ogrzeje.



Poznaj cudowny przepis na muffinki z kakao! >>>