Jak zrobić dobrą jajecznicę?

  • 5

Żeby zrobić jajecznicę która będzie rzeczywiście smaczna nie wystarczą jajka i patelnia - zobacz co warto dodać

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Jak zrobić dobrą jajecznicę?

Ilość jaj potrzebnych do zrobienia jajecznicy można obliczyć średnio dając 2 na osobę. Wcześniej, przed wylaniem na patelnię najlepiej jest rozbić je trzepaczka w misce. Jajka posolić i dopiero wtedy wlać na rozpuszczone na patelni masło.

Smażyć na wolnym ogniu cały czas mieszając.

Serwować powinno się ją na patelni - nie na talerzu. Jeśli dodamy 2-3 łyżki śmietany lub tłustego mleka sprawimy, że będzie pulchniejsza.

Dla urozmaicenia smaku jajecznicy warto dodać posiekany szczypiorek, starty żółty ser, bekon, salami lub szynkę.