Ilość jaj potrzebnych do zrobienia jajecznicy można obliczyć średnio dając 2 na osobę. Wcześniej, przed wylaniem na patelnię najlepiej jest rozbić je trzepaczka w misce. Jajka posolić i dopiero wtedy wlać na rozpuszczone na patelni masło.
Smażyć na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Serwować powinno się ją na patelni - nie na talerzu. Jeśli dodamy 2-3 łyżki śmietany lub tłustego mleka sprawimy, że będzie pulchniejsza.
Dla urozmaicenia smaku jajecznicy warto dodać posiekany szczypiorek, starty żółty ser, bekon, salami lub szynkę.
Jak zrobić dobrą jajecznicę?
Żeby zrobić jajecznicę która będzie rzeczywiście smaczna nie wystarczą jajka i patelnia - zobacz co warto dodać
ocena: 4/5 głosów: 4
Sarenka
Sałatki
Babciagramolka
Jajka na mleku robię tylko dla wnuków ( tych najmłodszych ) .- jednak co jajecznica na maśle lub boczku to jakecznica namaśle - taka na mleku nie dorówna jej smakiem .
Gość
luna19
Jajek nie roztrzepuję bo nie lubię papki, wolę scięte kawaleczki .. do tego szczypiorek czy natka.. zależnie od porannego smaka :P czasami z pomidorkiem lub z odrobiną musztardy.