Składniki:
- 6 jajek
Masa mięsna:
- 600 g łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
Do smaku:
- sól
- pieprz czarny
- czosnek granulowany
- ognista mieszanka przypraw
- 1/4 szklanki wody
Do panierowania:
- 2 jajka
- sól
- bułka tarta drobna
- mąka do obtaczania
- frytura płynna do smażenia
Sposób przygotowania:
1. 6 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać z łupinek.
2. Mięso umyć, i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Do mięsa zetrzeć obraną i umytą cebulę na drobniutkich oczkach lub bardzo drobno pokroić. Dodać pozostałe składniki na masę mięsną i wymieszać. W razie konieczności doprawić.
3. Masę podzielić na 6 równych części. Każdą z nich rozpłaszczać w dłoniach, na środek położyć jajko i dokładnie je oblepić mięsem tak aby nie było widocznego jajka. Każdą kulkę obtaczać w mące, potem w rozbełtanym jajku z odrobiną soli i panierować w bułce tartej (bułkę można przesiać przez sito - aby nie było dużych drobinek bułki).
4. Tak przygotowane jajka kłaść po 3 do koszyka frytkownicy z rozgrzaną fryturą i delikatnie zanurzyć. Jajka smażyć około 8 - 9 minut. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z ulubionymi dodatkami.
Autorem przepisu jest: zewa
- 6 jajek
Masa mięsna:
- 600 g łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
Do smaku:
- sól
- pieprz czarny
- czosnek granulowany
- ognista mieszanka przypraw
- 1/4 szklanki wody
Do panierowania:
- 2 jajka
- sól
- bułka tarta drobna
- mąka do obtaczania
- frytura płynna do smażenia
Sposób przygotowania:
1. 6 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać z łupinek.
2. Mięso umyć, i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Do mięsa zetrzeć obraną i umytą cebulę na drobniutkich oczkach lub bardzo drobno pokroić. Dodać pozostałe składniki na masę mięsną i wymieszać. W razie konieczności doprawić.
3. Masę podzielić na 6 równych części. Każdą z nich rozpłaszczać w dłoniach, na środek położyć jajko i dokładnie je oblepić mięsem tak aby nie było widocznego jajka. Każdą kulkę obtaczać w mące, potem w rozbełtanym jajku z odrobiną soli i panierować w bułce tartej (bułkę można przesiać przez sito - aby nie było dużych drobinek bułki).
4. Tak przygotowane jajka kłaść po 3 do koszyka frytkownicy z rozgrzaną fryturą i delikatnie zanurzyć. Jajka smażyć około 8 - 9 minut. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z ulubionymi dodatkami.
Autorem przepisu jest: zewa
niezły kąsek