Jak zrobić jajka faszerowane z pieczarkami?

Jajka faszerowane robi się z ugotowanych jaj i nadzienia zrobionego ze zmielonych pieczarek z dodatkiem szczypiorku. Aby uzyskać lepszy efekt, dodaj do nich żółtka jaj, cebulę, oliwę, majonez, sól oraz przyprawy.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić jajka faszerowane z pieczarkami?
Jajko na twardo należy gotować od 5 do 10 minut. Jeśli użyjesz świeżych jaj, będą się trudno obierać ze skorupki.

Jak zrobić jajka faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem

Jajka faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem to doskonały pomysł na kolację lub szybką przekąskę.
  • Ugotuj jajka na twardo, zdejmij skorupkę i przekrój je na pół (wzdłuż).
  • Wydrąż żółtka łyżeczką, rozgnieć je widelcem i włóż do miski.
  • Pieczarki umyj, obierz i drobno posiekaj.
  • Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki.
  • Do żółtek dodaj cebulę, pieczarki, odrobinę oliwy oraz łyżkę majonezu. Dopraw solą oraz pieprzem i zmiksuj.
  • Do pasty wsyp posiekany szczypiorek. Całość wymieszaj.
  • Farsz nakładaj łyżką do wydrążonych jaj.
Jajka faszerowane z pieczarkami i serem żółtym

Jajka faszerowane z pieczarkami i serem dobrze sprawdzają się jako przekąska na przyjęcie. Z ugotowanych i przekrojonych jaj wydrąż żółtka. Cebulę obierz, umyj i posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki zmiel w maszynce do mięsa lub zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej masło i usmaż cebulę oraz pieczarki, a na koniec dodaj starty ser żółty. Całość połącz z rozgniecionymi żółtkami jaj i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, oliwą, bazylią i zmieloną papryką słodką. Farsz przełóż do jaj i udekoruj majonezem oraz natką pietruszki. Danie podawaj schłodzone. Jajka faszerowane dobrze smakują z pieczywem.