Jak zrobić jajka faszerowane z pieczarkami?

Jajka faszerowane robi się z ugotowanych jaj i nadzienia zrobionego ze zmielonych pieczarek z dodatkiem szczypiorku. Aby uzyskać lepszy efekt, dodaj do nich żółtka jaj, cebulę, oliwę, majonez, sól oraz przyprawy. Dowiedz się, czy świeże jajka nadają się do faszerowania.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić jajka faszerowane z pieczarkami?
fot. Adobe stock

Dlaczego jajka do faszerowania nie powinny być świeże?


Zanim przystąpisz do faszerowania jaj musisz je najpierw ugotować i ostudzić. Do faszerowania nie używaj najświeższych jaj, ponieważ te trudno się obiera, a jest to ważne, by wyglądały estetycznie. Zobacz jak ugotować jajko na twardo (potrzeba na to od 5 do 10 minut). 

Przepis na jajka faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem


Jajka faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem to doskonały pomysł na kolację lub szybką przekąskę. Faszerowane jajka największą popularnością cieszą się jako wielkanocna przystawka, dlatego nie może ich zabraknąć wśród innych wielkanocnych dań.
  • Ugotuj jajka na twardo, zdejmij skorupkę i przekrój je na pół (wzdłuż).
  • Wydrąż żółtka łyżeczką, rozgnieć je widelcem i włóż do miski.
  • Pieczarki umyj, obierz i drobno posiekaj.
  • Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki.
  • Do żółtek dodaj cebulę, pieczarki, odrobinę oliwy oraz łyżkę majonezu. Dopraw solą oraz pieprzem i zmiksuj.
  • Do pasty wsyp posiekany szczypiorek. Całość wymieszaj.
  • Farsz nakładaj łyżką do wydrążonych jaj.

Przepis na jajka faszerowane z pieczarkami i serem


Jajka faszerowane z pieczarkami i serem dobrze sprawdzają się jako przekąska na przyjęcie. Z ugotowanych i przekrojonych jaj wydrąż żółtka. Cebulę obierz, umyj i posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki zmiel w maszynce do mięsa lub zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej masło i usmaż cebulę oraz pieczarki, a na koniec dodaj starty ser żółty. Całość połącz z rozgniecionymi żółtkami jaj i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, oliwą, bazylią i zmieloną papryką słodką. Farsz przełóż do jaj i udekoruj majonezem oraz natką pietruszki. Danie podawaj schłodzone. Jajka faszerowane dobrze smakują z pieczywem.