Dlaczego jajka do faszerowania nie powinny być świeże?
Zanim przystąpisz do faszerowania jaj musisz je najpierw ugotować i ostudzić. Do faszerowania nie używaj najświeższych jaj, ponieważ te trudno się obiera, a jest to ważne, by wyglądały estetycznie. Zobacz jak ugotować jajko na twardo (potrzeba na to od 5 do 10 minut).
Przepis na jajka faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem
Jajka faszerowane z pieczarkami i szczypiorkiem to doskonały pomysł na kolację lub szybką przekąskę. Faszerowane jajka największą popularnością cieszą się jako wielkanocna przystawka, dlatego nie może ich zabraknąć wśród innych wielkanocnych dań.
- Ugotuj jajka na twardo, zdejmij skorupkę i przekrój je na pół (wzdłuż).
- Wydrąż żółtka łyżeczką, rozgnieć je widelcem i włóż do miski.
- Pieczarki umyj, obierz i drobno posiekaj.
- Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki.
- Do żółtek dodaj cebulę, pieczarki, odrobinę oliwy oraz łyżkę majonezu. Dopraw solą oraz pieprzem i zmiksuj.
- Do pasty wsyp posiekany szczypiorek. Całość wymieszaj.
- Farsz nakładaj łyżką do wydrążonych jaj.
Przepis na jajka faszerowane z pieczarkami i serem
Jajka faszerowane z pieczarkami i serem dobrze sprawdzają się jako przekąska na przyjęcie. Z ugotowanych i przekrojonych jaj wydrąż żółtka. Cebulę obierz, umyj i posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki zmiel w maszynce do mięsa lub zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej masło i usmaż cebulę oraz pieczarki, a na koniec dodaj starty ser żółty. Całość połącz z rozgniecionymi żółtkami jaj i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, oliwą, bazylią i zmieloną papryką słodką. Farsz przełóż do jaj i udekoruj majonezem oraz natką pietruszki. Danie podawaj schłodzone. Jajka faszerowane dobrze smakują z pieczywem.