Bakaliowa pascha z biszkoptami

To moja pierwsza pascha ale na pewno nie ostatnia. W moim domu ani w domu męża nie przygotowywało się tego deseru. Od tego roku w naszym domu pascha będzie stałym elementem świątecznego stołu. Ten przepis został opublikowany w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym. Zobacz jak przygotować paschę.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Bakaliowa pascha z biszkoptami
Składniki:
- 20 g suszonych moreli
- 20 g rodzynek
- 20 g suszonych śliwek
- 20 g kostki ananasowej
- 20 g krojonej skórki kandyzowanej
- 250 g sera białego półtłustego
- 2 żółtka
- 1 łyżka amaretto
- 1/2 laski wanilii
- 160 g cukru
- 100 g miękkiej margaryny
- 100 g okrągłych biszkoptów
- 20 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki mleka

Bakaliowa pascha z biszkoptami

Sposób przygotowania:
1. Do miseczki wrzucić pokrojone morele i śliwki. Dodać rodzynki i kostkę ananasową. Zalać szklanką wrzątku i zostawić na około 1 godzinę. Następnie porządnie odcedzić.
2. Ser przetrzeć przez sito lub zmielić 2 krotnie w maszynce. Do miski przełożyć miękką margarynę, dodać ziarenka wanilii i utrzeć ją na pulchny krem z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku stale ucierając. Dodać amaretto. Następnie dodawać po łyżce sera cały czas ucierając. Na koniec dodać bakalie wraz ze skórką pomarańczową i delikatnie wymieszać łyżką.
3. Biszkopty pokruszyć dosyć drobno (4-5 sztuk zostawić w całości). Miskę wyłożyć folią aluminiową i wysypać na dno pokruszone biszkopty. Lekko je docisnąć. Dać połowę przygotowanej masy serowej i także lekko docisnąć. Kolejna warstwa to pokruszone biszkopty i ser. Na wierzchu ułożyć biszkopty w całości. Do środka zawinąć płaty folii, nakryć talerzykiem i docisnąć słoikiem np. dżemu. Odłożyć do lodówki na całą noc.
4. Kolejnego dnia w kąpieli wodnej roztopić czekoladę i dodać do niej mleko i dobrze wymieszać aż konsystencja będzie gładka. Paschę wyjąć z miski, polać z wierzchu polewą czekoladową i zostawić do zastygnięcia.

Autorem przepisu jest: monikaT83

Ten i wiele innych przepisów znajdziecie w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym >>>

   
 Wielkanocne Wydanie Specjalne

Zobacz poprzednie Wydanie Specjalne >>>