Składniki:
- 20 g suszonych moreli
- 20 g rodzynek
- 20 g suszonych śliwek
- 20 g kostki ananasowej
- 20 g krojonej skórki kandyzowanej
- 250 g sera białego półtłustego
- 2 żółtka
- 1 łyżka amaretto
- 1/2 laski wanilii
- 160 g cukru
- 100 g miękkiej margaryny
- 100 g okrągłych biszkoptów
- 20 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
1. Do miseczki wrzucić pokrojone morele i śliwki. Dodać rodzynki i kostkę ananasową. Zalać szklanką wrzątku i zostawić na około 1 godzinę. Następnie porządnie odcedzić.
2. Ser przetrzeć przez sito lub zmielić 2 krotnie w maszynce. Do miski przełożyć miękką margarynę, dodać ziarenka wanilii i utrzeć ją na pulchny krem z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku stale ucierając. Dodać amaretto. Następnie dodawać po łyżce sera cały czas ucierając. Na koniec dodać bakalie wraz ze skórką pomarańczową i delikatnie wymieszać łyżką.
3. Biszkopty pokruszyć dosyć drobno (4-5 sztuk zostawić w całości). Miskę wyłożyć folią aluminiową i wysypać na dno pokruszone biszkopty. Lekko je docisnąć. Dać połowę przygotowanej masy serowej i także lekko docisnąć. Kolejna warstwa to pokruszone biszkopty i ser. Na wierzchu ułożyć biszkopty w całości. Do środka zawinąć płaty folii, nakryć talerzykiem i docisnąć słoikiem np. dżemu. Odłożyć do lodówki na całą noc.
4. Kolejnego dnia w kąpieli wodnej roztopić czekoladę i dodać do niej mleko i dobrze wymieszać aż konsystencja będzie gładka. Paschę wyjąć z miski, polać z wierzchu polewą czekoladową i zostawić do zastygnięcia.
Autorem przepisu jest: monikaT83
Ten i wiele innych przepisów znajdziecie w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym >>>
Zobacz poprzednie Wydanie Specjalne >>>
- 20 g suszonych moreli
- 20 g rodzynek
- 20 g suszonych śliwek
- 20 g kostki ananasowej
- 20 g krojonej skórki kandyzowanej
- 250 g sera białego półtłustego
- 2 żółtka
- 1 łyżka amaretto
- 1/2 laski wanilii
- 160 g cukru
- 100 g miękkiej margaryny
- 100 g okrągłych biszkoptów
- 20 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
1. Do miseczki wrzucić pokrojone morele i śliwki. Dodać rodzynki i kostkę ananasową. Zalać szklanką wrzątku i zostawić na około 1 godzinę. Następnie porządnie odcedzić.
2. Ser przetrzeć przez sito lub zmielić 2 krotnie w maszynce. Do miski przełożyć miękką margarynę, dodać ziarenka wanilii i utrzeć ją na pulchny krem z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku stale ucierając. Dodać amaretto. Następnie dodawać po łyżce sera cały czas ucierając. Na koniec dodać bakalie wraz ze skórką pomarańczową i delikatnie wymieszać łyżką.
3. Biszkopty pokruszyć dosyć drobno (4-5 sztuk zostawić w całości). Miskę wyłożyć folią aluminiową i wysypać na dno pokruszone biszkopty. Lekko je docisnąć. Dać połowę przygotowanej masy serowej i także lekko docisnąć. Kolejna warstwa to pokruszone biszkopty i ser. Na wierzchu ułożyć biszkopty w całości. Do środka zawinąć płaty folii, nakryć talerzykiem i docisnąć słoikiem np. dżemu. Odłożyć do lodówki na całą noc.
4. Kolejnego dnia w kąpieli wodnej roztopić czekoladę i dodać do niej mleko i dobrze wymieszać aż konsystencja będzie gładka. Paschę wyjąć z miski, polać z wierzchu polewą czekoladową i zostawić do zastygnięcia.
Autorem przepisu jest: monikaT83
Ten i wiele innych przepisów znajdziecie w Wielkanocnym Wydaniu Specjalnym >>>
Zobacz poprzednie Wydanie Specjalne >>>