Czasem - zwłaszcza w okolicach Wielkanocy - mamy problem z odróżnieniem jajka przygotowanego na pisankę czy do faszerowania od jajka surowego. By się nie oszukać i nie malować pisakiem po surowym jajku, które po dłuższym czasie może nienajlepiej pachnieć, albo - niespodziewanie rozbić się powinnismy wiedzieć jak w łatwy sposób je odróżnić.
Jest pewien sposób na to jak odróżnić jajka surowe od już ugotowanych. Kładziemy jajko na blacie i wsprawiamy w ruch obrotowy - zakręcamy nim jaka zabawką-bączkiem i puszczamy obserwując, jak długo będzie się kręciło i czy szybko. Jeśli jajko kręci się szybko znaczy, że było gotowane.
Jesli natomiast nie chce się kręcić - jest surowe.
Jest pewien sposób na to jak odróżnić jajka surowe od już ugotowanych. Kładziemy jajko na blacie i wsprawiamy w ruch obrotowy - zakręcamy nim jaka zabawką-bączkiem i puszczamy obserwując, jak długo będzie się kręciło i czy szybko. Jeśli jajko kręci się szybko znaczy, że było gotowane.
Jesli natomiast nie chce się kręcić - jest surowe.