Kluski z makiem to jedna z często podawanych potraw na wigilijnym stole. Przepis na nie znały już nasze babki, dlatego często kojarzą się nam ze świętami z czasów dzieciństwa. Ta słodka potrawa świetnie prezentuje się na stole, przystrojona plastrami pomarańczy i suszonymi owocami wygląda bardzo dekoracyjnie.
Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, a efekt spodoba się zwłaszcza najmłodszym.
Składniki potrzebne do przygotowania klusek z makiem
Do naszej potrawy potrzebujemy:
Znaczenie maku na Boże Narodzenie
W wigilijnym menu nie może zabraknąć dań z dodatkiem maku. Jest on symbolem urodzaju i płodności. Według wierzeń ludowych brak na świątecznym stole tego składnika mógł przynieść nawet nieszczęście. Nasenne i odurzające właściwości maku miały zapewnić również łączność z zaświatami.
Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, a efekt spodoba się zwłaszcza najmłodszym.
Składniki potrzebne do przygotowania klusek z makiem
Do naszej potrawy potrzebujemy:
- Makaron-200 g- mogą to być łazanki, świderki, czy kokardki,
- Mak- 200g- najlepiej kupić mak suchy i samemu przygotować masę, gotowe nie są już tak smaczne,
- Miód-100 g- konieczne prawdziwy, doda on wspaniałego smaku naszej potrawie,
- Masło-30g- potrzebne do podduszenia maku,
- Ulubione suszone owoce-rodzynki, żurawina, morele, figi, czy daktyle,
- Orzechy- włoskie, laskowe, migdały, nerkowce.
- Makaron gotujemy w wodzie lub mleku, dobrym pomysłem będzie dodanie podczas gotowania szczypty kurkumy, która zabarwi nasze kluski na piękny słoneczny kolor.
- Mak płuczemy, a następnie przelewamy dużą ilością gorącej, wrzącej wody. Osaczamy i mielimy maszynką przez drobne sitko.
- Suszone owoce moczymy, większe kroimy, orzechy siekamy. Mieszamy z makiem, masłem i miodem, dokładnie mieszamy.
- Przekładamy masę do garnka i dusimy 5 minut mieszając, studzimy.
- Mieszamy makaron z naszą masą, układamy na ozdobnym talerzu.
- Kluski z makiem dekorujemy cząstkami cytrusów, miętą, lub posypujemy uprażonymi płatkami migdałów.
Znaczenie maku na Boże Narodzenie
W wigilijnym menu nie może zabraknąć dań z dodatkiem maku. Jest on symbolem urodzaju i płodności. Według wierzeń ludowych brak na świątecznym stole tego składnika mógł przynieść nawet nieszczęście. Nasenne i odurzające właściwości maku miały zapewnić również łączność z zaświatami.