Nie każdy jednak przepada za zapachem dymu, wytwarzanego podczas grillowania z wykorzystaniem węgla drzewnego, dodatkowo utrudnieniem staje się rozpalenie urządzenia i konieczność ciągłego pilnowania znajdujących się tam potraw.
Urządzenie to stanowi perfekcyjne rozwiązanie dla ludzi, którzy lubią wygodę, cenią wolny czas i lubią panować nad procesem grillowania potraw. Największe plusy gazowego grilla to przede wszystkim gotowość do pracy w każdym momencie.
Nie musimy przejmować się tym ile czasu zajmie nam rozpalanie grilla, dodatkowo możemy sami decydować o temperaturze pieczenia, a łatwe mycie zapewnia pełną higieniczność. W trakcie grillowania z kolei dzięki rozwiązaniom technicznym wytapiany tłuszcz nie spala się, dzięki czemu nie emituje szkodliwych substancji, ani nieprzyjemnego zapachu.
Porównanie grilla węglowego i gazowego:
I. GRILL WĘGLOWY
Rozpalanie
Długi czas rozpalania, wymaga rozpałki, może być uciążliwe.
Regulacja temperatury
Brak możliwości regulacji.
Grillowanie
Tłuszcz skapuje na żarzący się węgiel - wydzielają się związki toksyczne.
Zapach
Zapach dymu węglowego.
Wygaszanie
Gaszenie rozżarzonego węgla, wyrzucanie popiołu.
Czystość
Wymaga szorowania rusztu i grilla z popiołu i zaschniętego tłuszczu.
II. GRILL GAZOWY
Rozpalanie
Szybkie i wygodne - wystarczy odkręcić kurek i wcisnąć przycisk zapalarki.
Regulacja temperatury
Możliwość dostosowania temperatury w zależności od grillowanej potrawy. Możliwość utrzymywania stałej temperatury przez długi czas.
Grillowanie
Tacki na skapujący się tłuszcz zapobiegają spływaniu go na ogień.
Zapach
Jedynie zapach potrawy i przypraw.
Wygaszanie
Należy zakręcić palnik i zawór butli.
Czystość
Łatwe czyszczenie, brak brudzącego węgla i popiołu. Kamienie lawowe mają zdolność samooczyszczenia, wystarczy po zakończonym grillowaniu przykryć wieko i ustawić pokrętła na maksymalną moc. Po kilku minutach resztki tłuszczu z potraw ulegną wypaleniu.
W sezonie grillowym jak i poza nim, warto również rozważyć zakup parasola gazowego. Jest to zasilane płynnym gazem z butli urządzenie, które emituje promieniowanie podczerwone. Powoduje to, że odczuwana przez osoby znajdujące się w jego zasięgu temperatura wynosi 18-20°C, mimo iż panująca na zewnątrz temperatura powietrza wynosi mniej, gwarantując tym samym swobodę i komfort.
Szczegółowe informacje na temat powyżej opisywanych rozwiązań oraz przykłady wielu turystycznych urządzeń mobilnych, takich jak przenośne kuchenki gazowe, lampki gazowe itp., można znaleźć na stronie: sklep.gaspol.pl