Łatwy sposób na grillowanie bez dymu

Sezon grillowy w pełni, coraz więcej czasu spędzamy na świeżym powietrzu w towarzystwie przyjaciół i rodziny. Wiąże się to z możliwością przygotowania smacznych potraw w krótkim czasie.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Łatwy sposób na grillowanie bez dymu

Nie każdy jednak przepada za zapachem dymu, wytwarzanego podczas grillowania z wykorzystaniem węgla drzewnego, dodatkowo utrudnieniem staje się rozpalenie urządzenia i konieczność ciągłego pilnowania znajdujących się tam potraw.

Korzystając z klasycznego grilla węglowego istotny jest również fakt, że w wyniku spalania tłuszczu wytwarzają się szkodliwe substancje, które mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Właśnie dlatego warto pomyśleć o alternatywach. Jedną z nich jest grill gazowy.

          

Urządzenie to stanowi perfekcyjne rozwiązanie dla ludzi, którzy lubią wygodę, cenią wolny czas i lubią panować nad procesem grillowania potraw. Największe plusy gazowego grilla to przede wszystkim gotowość do pracy w każdym momencie.

Nie musimy przejmować się tym ile czasu zajmie nam rozpalanie grilla, dodatkowo możemy sami decydować o temperaturze pieczenia, a łatwe mycie zapewnia pełną higieniczność. W trakcie grillowania z kolei dzięki rozwiązaniom technicznym wytapiany tłuszcz nie spala się, dzięki czemu nie emituje szkodliwych substancji, ani nieprzyjemnego zapachu.

 

Porównanie grilla węglowego i gazowego:

I. GRILL WĘGLOWY

Rozpalanie
Długi czas rozpalania, wymaga rozpałki, może być uciążliwe.

Regulacja temperatury
Brak możliwości regulacji.

Grillowanie
Tłuszcz skapuje na żarzący się węgiel - wydzielają się związki toksyczne.

Zapach
Zapach dymu węglowego.

Wygaszanie
Gaszenie rozżarzonego węgla, wyrzucanie popiołu.

Czystość
Wymaga szorowania rusztu i grilla z popiołu i zaschniętego tłuszczu.

   

II. GRILL GAZOWY

Rozpalanie
Szybkie i wygodne - wystarczy odkręcić kurek i wcisnąć przycisk zapalarki.

Regulacja temperatury
Możliwość dostosowania temperatury w zależności od grillowanej potrawy. Możliwość utrzymywania stałej temperatury przez długi czas.

Grillowanie
Tacki na skapujący się tłuszcz zapobiegają spływaniu go na ogień.

Zapach
Jedynie zapach potrawy i przypraw.

Wygaszanie
Należy zakręcić palnik i zawór butli.

Czystość
Łatwe czyszczenie, brak brudzącego węgla i popiołu. Kamienie lawowe mają zdolność samooczyszczenia, wystarczy po zakończonym grillowaniu przykryć wieko i ustawić pokrętła na maksymalną moc. Po kilku minutach resztki tłuszczu z potraw ulegną wypaleniu.


                                         

W sezonie grillowym jak i poza nim, warto również rozważyć zakup parasola gazowego. Jest to zasilane płynnym gazem z butli urządzenie, które emituje promieniowanie podczerwone. Powoduje to, że odczuwana przez osoby znajdujące się w jego zasięgu temperatura wynosi 18-20°C, mimo iż panująca na zewnątrz temperatura powietrza wynosi mniej, gwarantując tym samym swobodę i komfort.

Szczegółowe informacje na temat powyżej opisywanych rozwiązań oraz przykłady wielu turystycznych urządzeń mobilnych, takich jak przenośne kuchenki gazowe, lampki gazowe itp., można znaleźć na stronie: sklep.gaspol.pl