Jak dobrze wybrać kaszę?

Dziś na sklepowych półkach można znaleźć różne rodzaje kaszy, trzeba tylko wiedzieć jaki wybrać, gdyż rózńią się one zawartością witmin i minerałów.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak dobrze wybrać kaszę?
Kasza to nasiona zbóż , które przed zjedzeniem muszą być oczyszczone, pozbawione twardej łuski lub lekko rozdrobnione. Następnie w zależności od rodzaju ziaren, podlega różnym procesom - polerowaniu, krojeniu czy prażeniu. Największą ilość składników odżywczych zawierają ziarna mało oczyszczone i nie rozdrobnione.

Kasza jest bardzo zdrowa, a zawarta w niej skrobia wykazuje wysoką wartość odżywczą. Ponad to kasza zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę PP, kwas foliowy oraz  liczne składniki odżywcze - cynk, magnez, wapń, potas.

Kasza jaglana, powstaje z łuskanego ziarna prosa. Zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz duże ilości białka, żelaza i miedzi, jej dodatkowym atutem jest krzemionka, która leczy stawy i ma korzystny wpływ na wygląd skóry, paznokci i włosów. Polecana jest dla alergików, a także osób będących na diecie bezglutenowej, cierpiących na niedokrwistość i dla małych dzieci.

Kasza wytwarzana z gryki, to naturalnie najzdrowsza ze wszystkich - kasza gryczana. Kryje ona w sobie dużo białka, które jest cenniejsze niż białko zbóż, a także kwas foliowy, magnez, mangan, cynk, potas, fosfor. Doskonała dla osób cierpiących na nadciśnienie, choroby układu krążenia i zaburzenia pracy jelit oraz również będących na diecie bezglutenowej.

Kasza jęczmienna - wyrabiana jest  z jęczmienia, w zależności od stopnia rozdrobnienia ziaren produkuje się pęczak, kaszę jęczmienną perłową, drobną, średnią i grubą. W jej składzie znaleźć można potrzebny i wartościowy błonnik, dlatego polecana jest ludziom mającym problemy z zaparciami i bólami brzucha. Jednocześnie kasza ta ma w sobie znaczną zawartość witaminy PP (niacyny), która świetnie wpływa na kondycję skóry, zmniejsza poziom cholesterolu i rozszerza naczynka krwionośne.

Jedną z najbardziej polularnych kasz jest drobnoziarnista, pozyskiwana z pszenicy - kasza manna. Posiada ona niewielki poziom błonnika, witamin i minerałów, ale jest cennym źródłem jodu i skrobi. Wyjątkowo skuteczna jest w dietach dzieci, oraz osób z nadwrażliwością układu pokarmowego, ponieważ jest lekkostrawna. Natomiast niedozwolona jest dla osób będących na diecie bezglutenowej, gdyż pszenica, z której jest pozyskiwana zawiera gluten.

Wszystkie rodzaje kaszy polecamy kobietom  w ciąży i karmiącym piersiom, dzieciom, osobom starszym, diabetykom oraz ludziom o skołatanych nerwach, cierpiącym na anemię, nadciśnienie i choroby serca.

Podsumowując warto wprowadzić kaszę do codziennych posiłków, ponieważ jest zdrowa, posiada liczne wartości odżywcze, a co najważniejsze istnieje wiele różnych sposobów jej przygotowania i podania, co sprawia, że szybko się nie znudzi.