Jak przygotowywać frytki?

  • 1

Wystarczy obrać kilka ziemniaków, pokroić je w drobne paseczki, odpowiednio doprawić i usmażyć. Proste, prawda? A mimo to, wielu z nas ciągle idzie na łatwiznę i kupuje niezdrowe, mrożone frytki. Przeczytaj i wybierz odpowiednią metodę przygotowania frytek!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Jak przygotowywać frytki?
fot. Fotolia

Wszyscy bez wyjątku lubią frytki - młodzież, dzieci i dorośli. I choć doskonale wiemy, że są niezdrowe i tłuste, to jemy je i już!
W sklepach można kupić gotowe frytki mrożone, które można usmażyć lub upiec w piekarniku. Nie wiem, czy wiecie, że zazwyczaj te „gotowe” frytki to nie są pokrojone ziemniaki, tylko zmieszane: mąka ziemniaczana, olej roślinny i susz!

Jakiś czas temu miałam nieprzyjemność obejrzeć program o powstawaniu takich frytek. Przeraziłam się i postanowiłam, że już nigdy więcej nie kupię gotowych frytek, nawet jeśli na ich opakowaniu będzie widniał napis, że powstały z ziemniaków. Producenci żerując na niewiedzy, zwyczajnie nas oszukują.

Jeśli naprawdę mamy ochotę na frytki, zróbmy je sami - wtedy wiemy, co jemy. Ważne jest, aby ziemniaki dobrze osuszyć, bo w innym przypadku skórka nie będzie tak chrupiąca. Niektórzy twierdzą, że do wody powinno dodawać się trochę cukru, ale moczenie ziemniaków wypłukuje z nich wszystkie cenne wartości.

Do smażenia frytek najlepiej nadają się takie odmiany ziemniaków jak: Irga, Linda, Hansa, Irys, Nicola lub Cilena. Ostatnio furorę robię frytki w kształcie spirali - ziemniaki krojone są za pomocą specjalnego urządzenia.

Z ziemniaków można też przygotować talarki i usmażyć w głębokim tłuszczu - tak jak frytki. Wszystko dobrze, ale być może zastanawiacie się teraz, na czym najlepiej smażyć frytki? Otóż można smażyć je na oleju, ale jeśli chodzi o frytki, ulega on szybkiemu spalaniu. Szybko robi się ciemny i trzeba go często wymieniać.


Dobrą alternatywą dla oleju jest frytura. Jakiś czas temu można było ją kupić w twardych blokach, które ciężko było pokroić, bo te bloki były dość spore.
Dobrą alternatywą dla oleju jest frytura. Jakiś czas temu można było ją kupić w twardych blokach, które ciężko było pokroić, bo te bloki były dość spore.

Frytura w przeciwieństwie do oleju ma wyższą temperaturę spalania. Można zdecydowanie więcej razy smażyć na tej samej fryturze, niż na oleju. Co do naczynia, w którym najlepiej smażyć frytki - można zaopatrzyć się we frytkownicę, ale jeśli kogoś nie stać na taki zakup, może zaopatrzyć się w specjalne koszyki do smażenia frytek, które wkłada się do garnka.

Jeśli nie dysponujemy ani frytkownicą, ani koszykiem a nasza chęć na frytki jest silniejsza, możemy smażyć je w garnku - natomiast musimy liczyć się z późniejszą zabawą w wyławianie frytek. Łyżka cedzakowa okaże się wtedy naprawdę niezbędna.

Takie frytki należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeśli w miarę rozsądnie i nie za często będziemy je jeść (prawdziwe frytki, domowe - nie ich imitacje!), na pewno nie zaszkodzą.

Sprawdź przepis na pyszne domowe frytki >>>