Jak hodować rzeżuchę?

Jak zasiać rzeżuchę i zrobić z niej ozdobę wielkanocnego stołu?

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Jak hodować rzeżuchę?
fot. Fotolia
Dwa tygodnie przed świętami to najwyższa pora aby zasiać rzeżuchę, potrzebuje ona bowiem około 10 dni na wyrośnięcie. Rzeżucha to prawdziwa ozdoba wiosennego, wielkanocnego stołu, a jej uprawa jest na tyle niewymagająca, że zaangażować do tego możemy także dzieci.

Co potrzebujemy?

Opakowanie rzeżuchy – to na pewno. Na świecie jest około 100 gatunków rzeżuchy, my wysiewamy tą której fachowa nazwa brzmi „pieprzyca siewna”.

Poza tym potrzebujemy naczynia, w której zasadzimy rzeżuchę - może to być tacka, salaterka, półmisek lub nawet miseczka lub pojemnik położony do góry dnem. Cokolwiek byśmy nie wybrali musimy wyłożyć naczynie watą lub ligniną, którą następnie zwilżamy wodą.

Na wilgotną powierzchnię rozprowadzamy równomiernie nasiona rzeżuchy. Pierwsze kiełki pojawią się już następnego dnia, musimy jednak pamiętać o ciągłym utrzymywaniu wilgoci (możemy też używać spryskiwacza). Już po około tygodniu rzeżucha powinna mieć około 3 centymetrów, a rosnąć będzie do około 10 dnia.

Rzeżucha swoim lekko pieprzowym smakiem idealnie podkreśla smak sałatek, jajek, serów. Świetnie nadaje się także jako ozdoba zup czy dań z sosami.

Uśmiechnięta rzeżucha

Jako ozdoba stołu wielkanocnego rzeżucha sprawdza się rewelacyjnie – jeżeli wysiejemy ją w postaci kopczyka albo w ozdobnej doniczce.

Inny, zabawny pomysł na rzeżuchę to wysianie jej w skorupkach po jajkach. Ostrożnie musimy pozbyć się białka i żółtka z ugotowanych na twardo jajek, a pustą skorupkę wykładamy delikatnie watą. Moczymy, wysiewamy, sadzimy – gotowe! A jeżeli dorysujemy jajku uśmiech rzeżucha stworzy zieloną czuprynę!

Można też stworzyć rzeżuchy pociag albo dżdżownicę jeśli do wysiania rzeżuchy użyjemy na przykład połowy pojemnika po jajkach.