Sezon na świeże figi trwa od połowy września do końca października, a ich zakup nie jest już problemem, jednak warto wiedzieć na co zwrócić uwagę, by nie kupić... zgniłych owoców. Zobacz, jak rozpoznać, czy figi są świeże.
Czy figę trzeba obrać przed jedzeniem?
Skórka figi jest w pełni jadalna, dlatego absolutnie nie musisz obierać jej wcześniej! Jeśli jednak przeszkadza Ci jej tekstura lub jest dla Ciebie za twarda, lub podczas jedzenia odczuwasz mrowienie i szczypanie w język - rozkrój figę i zjedz sam miąższ. Osobliwego mrowienia nie odczujesz jedząc zupełnie dojrzałe owoce figi.
W skórce figi znajduje się ficyna - enzym, który odpowiada za rozkładanie białka i to właśnie on może powodować wspomniane wcześniej mrowienie, które jest zupełnie niegroźne. Ficyna w połączeniu z obecnym w skórce błonnikiem przeciwdziała zaparciom.
Jak jeść figę?
Najprościej jest przekroić owoc na pół i jeść miąższ za pomocą łyżeczki. Skórkę figi można także naciąć na górze (odcinając wcześniej ogonek) na krzyż i rozchylić cząstki.
Aby zmiękczyć skórkę figi warto ją podpiec. Polecamy figi zapiekane z serem i szynką.