Sezon na świeże figi
Zakup świeżych fig w sezonie na te owoce nie stanowi już żadnego problemu także w Polsce - figi, które możemy kupić pochodzą głównie z krajów śródziemnomorskich. Figi są uprawiane w Turcji i w Azji, sezon na nie przypada od połowy września do końca października. Aby jednak kupić naprawdę dobre, świeże figi, warto wiedzieć, na co zwracać uwagę.Zanim figi trafią na sklepową półkę musi minąć trochę czasu, dlatego owoce zrywa się jako niedojrzałe. To właśnie z tego powodu możesz natrafić na egzemplarze - dosłownie i w przenośni - zielone.
Oprócz znanych nam fioletowych fig istnieją także odmiany o innej barwie skórki, np. jasnożółtej czy zielonej.
Kupujemy świeże figi
Zwróć uwagę na:- kolor: powinien być fioletowy, nie:brązowy. Zielony kolor świadczy o tym, ze figa musi jeszcze dojrzeć - oczywiście możesz kupić zielone figi, jednak warto je wtedy położyć w zamkniętym pojemniku (łatwo wysychają) i pozwolić im dojrzeć;
- twardość: jeśli skórka figi ugina się lekko pod naciskiem to znaczy, ze figi są dojrzałe, gotowe do jedzenia;
- jakość skórki: skórka owocu powinna być cała, pozbawiona uszkodzeń, a także pleśni czy nadgniłych plamek.
Czy można jeść figi na surowo?
Oczywiście! Wystarczy je właściwie tylko umyć. Jeśli chcesz jeść figi na surowo, odetnij ogonek i pokrój je na cząstki, wówczas najłatwiej będzie dostać się do miąższu. Skórka figi jest dosyć twarda, jednak mięknie podczas pieczenia. Najczęściej figi zapieka się lub dodaje do ciast i innych deserów. Surowe figi możesz wykorzystać np. do przygotowania sałatki.Wbrew powszechnej opinii, figi wcale nie są zbyt słodkie (słodsze są figi suszone).
O czym jeszcze pamiętać kupując figi?
Przed jedzeniem figi trzeba dokładnie umyć - nie tylko z uwagi na bakterie bytujące na skórce, lecz przede wszystkim ze względu na pestycydy, które się na niej znajdują. Użyj szczoteczki i wyszoruj je pod bieżącą wodą. Do mycia fig można też przygotować roztwór z wody z dodatkiem kwasku cytrynowego.Jak przechowywać świeże figi?
Dojrzałe figi po zakupie nie powinny leżeć dłużej niż 2 dni. Przechowujemy je w lodówce, a jeśli są niedojrzałe umieszczamy w szczelnym pojemniku i przechowujemy w temperaturze pokojowej.Świeże figi - źródło witamin
Figi są bogatym źródłem błonnika, zawierają witaminę C, A oraz witaminy z grypy B. Zawierają także dużo żelaza, dlatego są dobrym wyborem dla osób zmagających się z anemią.Figi wspomagają pracę jelit i przeciwdziałąją zaparciom, wspomagają układ krążenia i dodają energii. Figi są także cennym afrodyzjakiem.