Jajka na miękko - podaje się w specjalnym kieliszku, ustawionym na talerzyku, wraz z łyżeczką, którą zdejmujemy czubek jajka po stłuczeniu i usunięciu skorupki. Nabieramy nieco soli na swój talerzyk i stad bierzemy ją łyżeczką. Nigdy palcami z solniczki.
Kiełbasę w plasterkach lub inne wędliny jeśli podano nieobrane, trzeba je wziąć na swój talerz i tam obrać ze skórki widelcem i nożem.
Zupa - nie musi koniecznie zostać zjedzona do ostatniej kropli. Nie należy dmuchać na zupę i mieszać, aby wystygła, tylko poczekać cierpliwie i jeść z brzegu i z wierzchu, gdzie jest mniej gorąca. Podobnie nie należy dmuchać na gorącą kawę czy herbatę.
Cytrynę - pokrojoną w ćwiartki czy ósemki wyciskamy palcami. Plasterek cytryny podany do herbaty wyciskamy łyżeczką w filiżance.
Masło - bierzemy z maselniczki czystym nożem prosto na chleb lub na talerz, potem smarujemy kromkę chleba lub bułkę.
Marmoladę, dżem lub konfiturę - nabieramy przeznaczonym do tego nożem lub łyżeczką, nakładamy na talerzyk i jemy bezpośrednio własną łyżeczką lub smarujemy chleb.
Kiełbasę w plasterkach lub inne wędliny jeśli podano nieobrane, trzeba je wziąć na swój talerz i tam obrać ze skórki widelcem i nożem.
Zupa - nie musi koniecznie zostać zjedzona do ostatniej kropli. Nie należy dmuchać na zupę i mieszać, aby wystygła, tylko poczekać cierpliwie i jeść z brzegu i z wierzchu, gdzie jest mniej gorąca. Podobnie nie należy dmuchać na gorącą kawę czy herbatę.
Cytrynę - pokrojoną w ćwiartki czy ósemki wyciskamy palcami. Plasterek cytryny podany do herbaty wyciskamy łyżeczką w filiżance.
Masło - bierzemy z maselniczki czystym nożem prosto na chleb lub na talerz, potem smarujemy kromkę chleba lub bułkę.
Marmoladę, dżem lub konfiturę - nabieramy przeznaczonym do tego nożem lub łyżeczką, nakładamy na talerzyk i jemy bezpośrednio własną łyżeczką lub smarujemy chleb.
niezły kąsek