Do kawy zawsze serwujemy kruche ciasteczka, czekoladę lub likiery. Ciasta, a szczególnie te z kremami, psują smak kawy. Kawę powinniśmy zaproponować na zakończenie gorącego posiłku. Najlepiej podawać ją w filiżankach o grubych ściankach, które zatrzymują ciepło; wtedy kawa nie wystygnie tak szybko. Jeśli gości poprosza o mleczko do kawy, powinnismy je lekko podgrzać. Do herbaty możemy podać pączki lub ciastka z kremem, do których należy przygotować talerzyk i łyżeczkę. Natosmiast jeśli chodzi o inne ciasta- kruche ciasteczka jemy ręką. Sernik , szarlotkę, napoleonkę czy pączki- jemy przy użyciu widelczyka i noża. Natomiast torty widelczykiem do ciast. Dekoracji tortu, nie jemy. Mimo, że są wykonane z masy cukrowej, odkładamy ja na talerzyk. Dekoracji tortu, choć są wykonane z masy cukrowej nie jemy, odkładamy je na talerzyk.,
Matira
anielica333
U mnie słodkości są już herbacie w postaci syropu Paola więc nie jadam nic do, sama w sobie jest "treściwa" ;) i dzięki temu mija ochota na słodkie.