Pierwszą rzeczą jest oczywiście ustalenie listy gości. Jeśli już wszystkich zaprosimy, należy zastanowić się nad menu jakie zaproponujemy naszym gościom. Należy szczególnie pamiętać o tych, którzy są np. alergikami a może nasi znajomi mają jeszcze inne upodobania smakowe. Ważne jest by każdy znalazł coś dla siebie, i nikt nie wyszedł z naszej domówki głodny.
W menu powinny znaleźć się zarówno dania ciepłe jak i zimne. Lekkie i bardziej syte. Kiedy goście już do nas dotrą, wita ich gospodarz domu.
Jeśli nie wszyscy się znają należy pamiętać o zasadach zapoznawania się. Osoby młodsze przedstawia się starszym osobom. Mężczyznę przedstawia się kobiecie. Przy rozsadzaniu gości często stosuje się zasadę, że usadza się na przemian kobietę i mężczyznę.
Dania (poza zupami i daniami które są podzielone) podaje się z lewej strony gościa. A puste naczynia zabiera się z prawej strony. W trakcie imprezy gospodyni sprawdza czy na stole niczego nie brakuje. Wszelkimi trunkami zajmuje się pan domu. Kiedy przyjęcie dobiega końca należy odprowadzić gości, podać im płaszcz i oczywiście podziękować za przybycie.
Wiadomo w miłym towarzystwie czas szybciej mija :) Udanych imprez życzę :)
Zobacz jak zorganizować bal dla dziecka? >>> oraz Jak łączyć alkohole? - najlepsze pomysły na drinki >>>
Nina W.
weronikaS