Kompot to jeden z napojów, który zna każdy z nas. Bezalkoholowy, mocno owocowy, może być zrobiony praktycznie z każdego rodzaju owoców. Jeśli zatem zastanawiasz się jak zrobić kompot z truskawek, czereśni, śliwek lub wiśni – wystarczy, że poznasz jeden uniwersalny przepis. Dzięki niemu stworzysz każdy kompot!
Jak zrobić kompot z jabłek?
Kompot z jabłek jest najprostszy w przygotowaniu. Dzięki ogólnej dostępności jabłek przez cały rok, możemy go przyrządzić praktycznie w każdej chwili.
Kompot z suszu to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. W jego składzie znajdziemy m.in.: suszone jabłka i gruszki, wędzone śliwki, suszone morele i wiele innych tego typu owoców. Dzięki nim oraz przyprawom, zyskuje on swój charakterystyczny smak i aromat. Mimo tego, że nie korzystamy ze świeżych owoców, proces przygotowywania przebiega dokładnie tak samo. Wystarczy suszone owoce zalać wodą i gotować ok. 20 minut. To wystarczy, by móc się cieszyć tym napojem w trakcie wigilijnej kolacji.
Jak przechowywać kompoty?
Kompoty najlepiej przelewać do sparzonych wcześniej słoików. Wystarczy wlać je do pojemników, póki płyn jest jeszcze gorący. Następnie należy zakręcić bardzo mocno słoik i odwrócić go do góry dnem. Gdy wystygnie, całość odwracamy – wieczko powinno się zassać, wekując napój. Jeśli tak się nie stanie, możemy jeszcze słoiki umieścić w garnku wyłożonym szmatką i je zapasteryzować. Dzięki temu kompoty będą mogły być przechowywane nawet kilka lat.
Jak zrobić kompot z jabłek?
Kompot z jabłek jest najprostszy w przygotowaniu. Dzięki ogólnej dostępności jabłek przez cały rok, możemy go przyrządzić praktycznie w każdej chwili.
- Do przygotowania kompotu z jabłek będą potrzebne: jabłka, woda, cukier, cynamon, goździki. Opcjonalnie zamiast zwykłego cukru można wykorzystać ten z dodatkiem wanilii.
- Jabłka należy dokładnie umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki.
- Owoce umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i dodajemy przyprawy.
- Całość stawiamy na małym ogniu i gotujemy około 10-15 minut.
- Po tym czasie kompot jest gotowy do spożycia. Można go również przelać do słoików i zawekować.
Kompot z suszu to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. W jego składzie znajdziemy m.in.: suszone jabłka i gruszki, wędzone śliwki, suszone morele i wiele innych tego typu owoców. Dzięki nim oraz przyprawom, zyskuje on swój charakterystyczny smak i aromat. Mimo tego, że nie korzystamy ze świeżych owoców, proces przygotowywania przebiega dokładnie tak samo. Wystarczy suszone owoce zalać wodą i gotować ok. 20 minut. To wystarczy, by móc się cieszyć tym napojem w trakcie wigilijnej kolacji.
Jak przechowywać kompoty?
Kompoty najlepiej przelewać do sparzonych wcześniej słoików. Wystarczy wlać je do pojemników, póki płyn jest jeszcze gorący. Następnie należy zakręcić bardzo mocno słoik i odwrócić go do góry dnem. Gdy wystygnie, całość odwracamy – wieczko powinno się zassać, wekując napój. Jeśli tak się nie stanie, możemy jeszcze słoiki umieścić w garnku wyłożonym szmatką i je zapasteryzować. Dzięki temu kompoty będą mogły być przechowywane nawet kilka lat.