Smażony ser jest bardzo prosty w przygotowaniu. Można go zrobić z twarogu kupionego w sklepie (najlepiej tłustego lub półtłustego), jednak lepszym wyborem będzie samodzielnie zrobiony ser. Cały proces trwa kilka dni, ale efekt zadowoli niejedną osobę!
Jak roztopić ser?
Sam proces smażenia sera trwa błyskawicznie. Aby jednak do niego doszło, twaróg musi najpierw dojrzeć (zgliwieć). Później wystarczy kilka składników, by cieszyć się tym wyjątkowym rarytasem.
Smażony twaróg można przyprawić pieprzem, papryką w proszku lub kminkiem. Dobrymi przyprawami będą także: czosnek granulowany, oregano lub bazylia. Można także do niego dorzucić inne dodatki, np. posiekany szczypiorek, cebulę, suszone pomidory lub drobno pokrojoną szynkę.
Jak roztopić ser?
Sam proces smażenia sera trwa błyskawicznie. Aby jednak do niego doszło, twaróg musi najpierw dojrzeć (zgliwieć). Później wystarczy kilka składników, by cieszyć się tym wyjątkowym rarytasem.
- Do zrobienia smażonego (zgliwiałego) sera będą potrzebne: twaróg (najlepiej taki, który stał kilka dni w lodówce), masło, soda oczyszczona (ok. 1 łyżeczki na 0,5 kg sera), żółtka (ilość zależy od tego, jaki kolor chcemy uzyskać), wybrane przyprawy i sól.
- Ser rozkruszamy do miski, zasypujemy sodą, mieszamy i odstawiamy na kilka dni (min. jeden).
- Po tym czasie ser powinien się „zeszklić”, dzięki czemu łatwiej się go usmaży.
- Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy twaróg, przyprawy i smażymy, ciągle mieszając.
- Gdy ser zacznie się robić ciągnący – zdejmujemy go z ognia, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.
- Gotowy ser przekładamy do pojemnika. Smacznego!
Smażony twaróg można przyprawić pieprzem, papryką w proszku lub kminkiem. Dobrymi przyprawami będą także: czosnek granulowany, oregano lub bazylia. Można także do niego dorzucić inne dodatki, np. posiekany szczypiorek, cebulę, suszone pomidory lub drobno pokrojoną szynkę.