Jak wybrać dobre masło?

  • 3

Chyba każdy z nas uwielbia świeże pieczywo z pysznym masełkiem. Jednak jak wybrać pełnowartościowe masło?

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak wybrać dobre masło?

Często spędzamy mnóstwo czasu stojąc przy półkach z masłem. Śliczne, błyszczące opakowania przyciągają nasz wzrok i aż się proszą by je kupić! Lubimy też te "proste" papierki stylizowane na masełka z małej wioski. Jednak zdecydowanie powinniśmy przestać być takimi estetami i zacząć zwracać uwagę przede wszystkim na etykiety! Jak więc wybrać odpowiednie masło? Oto kilka rad.


Naszą przygodę z masłami rozpocznijmy od zapoznania się z jego rodzajami. Masło otrzymuje się ze śmietany, śmietanki lub z krowiego mleka. Masła różnią się od siebie zawartością tłuszczu. 

Obok nietypowych rodzajów masła, takich jak masła klarowane, smakowe, orzechowe czy bezwodne, występują te najbardziej popularne: śmietankowe oraz masło extra. W zależności od wymagań jakościowych masło dzieli się na:

  • Masło ekstra
  • Masło delikatesowe
  • Masło wyborowe
  • Masło stołowe
  • Masło śmietankowe


Masła - ekstra, delikatesowe oraz wyborowe - powinny mieć zawartość tłuszczu większą niż 82%. Jednak należy zwracać uwagę jaki to tłuszcz. Najbardziej wartościowy jest tłuszcz mleczny i o nim producent powinien powiadomić na opakowaniu. Jeśli widnieje sam napis "Masło 82% tłuszczu" to lepiej odłożyć je z powrotem na półkę. Zapewne zawiera ono tłuszcz roślinny, który może przyczynić się do zmian miażdżycowych, a nawet nowotworowych! Z kolei tłuszcze zwierzęce, czyli mlekowe, zawarte w maśle są wyjątkowo łatwo przyswajalne przez organizm człowieka, przez co nie stanowią zagrożenia dla wątroby. Dlatego pamiętajcie, by zwracać na to uwagę!
 

Masło stołowe jest trochę gorszej jakości, ale jest tańsze i to sprawia, że jest bardzo popularne.
 

Masło śmietankowe  produkuje się je z nieukwaszonej śmietanki. Zawiera dużo laktozy (dlatego osoby, które jej nie tolerują powinny go unikać) i mniej tłuszczu - tylko 73,5%. To i tak lepszy wybór, niż masło o zawartości 82% tłuszczu roślinnego!



Zwróć uwagę na kaloryczność kupowanego produktu


To ważne nie tylko wtedy, gdy szczególnie dbasz o linię. Masło kaloryczne nie jest zdrowe - pamiętaj o tym.
 

Przy zakupie masła warto zwrócić również uwagę na jego kaloryczność. Wtedy przekonacie się czy producent Was nie oszukuje! Masło o zawartości 82% tłuszczów mlecznych powinno mieć ok. 731 kcal na 100g, a smietankowe (72%) ok. 670 kcal.

 

Zwróć uwagę na wygląd masła

 

Prawdziwe, wartościowe masło powinno być twarde! Jeśli takie nie jest, to z pewnością zawiera tłuszcze roślinne. Jeśli chodzi o kolor - powinno być białe! Jednak zapewne często spotkaliście się z żółtym masłem. Oznacza to, że ma ono dodatek barwnika. Naturalne masło nie potrzebuje dodatków konserwujących i polepszaczy o groźnie brzmiących nazwach rozpoczynających się od E...
 

Jak nie dać się oszukać?

 

Producenci robią wszystko, by sprzedać nam swoje miksy. Na co należy zwrócić szczególną uwagę?
 

Uważaj na ceny - często miksy są w podobnej cenie jak prawdziwe masło. 


Zwracaj uwagę na opakowanie - zdarzają się podróbki, czasem nie sposób odróżnić miksu od masła. Miewają identyczne obrazki!


Czytaj uważnie - jedną ze sztuczek producentów jest używanie mylących nazw! Zamiast "masło" - "masełko", zamiast "masło extra" - "extra pomorskie"

 

No i najważniejsze - czytajcie etykiety!