Sałatka śledziowa jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Nie może jej zabraknąć także na różnych rodzinnych uroczystościach i biesiadach. Każda pani domu ma swoją własną recepturę jej przygotowywania.
Sałatki śledziowe są tak różnorodne, że trudno podać jeden przepis na jej przygotowanie. Jednak zawsze przestrzegamy pewnych zasad, które zapewnią nam, że nasza potrawa będzie pyszna i efektownie będzie się prezentować na naszym stole.
Jak zrobić sałatkę śledziową?
Do śledzi pasuje wiele składników dlatego możemy tworzyć różnorodne kompozycje smakowe z ich udziałem.
Sałatka śledziowa z ziemniakami i ogórkiem kiszonym
Składniki:
Sposób wykonania:
Sałatka śledziowa z burakami
Składniki:
Sałatka śledziowa z żurawiną i orzechami
Składniki:
Jak przygotować śledzia przed dodaniem do sałatki?
Jeśli do sałatki mamy zamiar dodać filety śledziowe a la matias musimy je wymoczyć w przegotowanej osolonej wodzie przez 2-3 godziny. Następnie osuszamy je papierowy, ręcznikiem i kroimy na kawałki. Jeśli natomiast zaopatrzymy się w śledzie w marynacie lub oleju pomijamy moczenie.
Sałatki śledziowe są tak różnorodne, że trudno podać jeden przepis na jej przygotowanie. Jednak zawsze przestrzegamy pewnych zasad, które zapewnią nam, że nasza potrawa będzie pyszna i efektownie będzie się prezentować na naszym stole.
Jak zrobić sałatkę śledziową?
Do śledzi pasuje wiele składników dlatego możemy tworzyć różnorodne kompozycje smakowe z ich udziałem.
Sałatka śledziowa z ziemniakami i ogórkiem kiszonym
Składniki:
- 6 namoczonych filetów śledziowych
- 4 ugotowane ziemniaki
- 3 górki kiszone
- 2 ugotowane i obrane jajka
- 1 cebula
- Majonez, musztarda, sól i pieprz
Sposób wykonania:
- Śledzie kroimy na kilka kawałków,
- Ziemniaki, jajka i ogórki kroimy w kostkę, obraną cebulę w piórka,
- Dodajemy dwie łyżki majonezu i jedną musztardy, przyprawiamy i mieszamy,
- Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Sałatka śledziowa z burakami
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych w oleju
- ½ jabłka
- 2 upieczone buraki
- 4 korniszony
- 1 cebula
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- Pieprz i sól
- Śledzie, buraki, jabłko i ogórki kroimy w kostkę,
- Cebulę drobno siekamy i przelewamy wrzątkiem,
- dodajemy majonez, jogurt, sok z cytryny, przyprawiamy,
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy,
- Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Sałatka śledziowa z żurawiną i orzechami
Składniki:
- 500g śledzi w oleju
- 1 czerwona cebula
- 100g orzechów włoskich
- 100g suszonej żurawiny
- pieprz
- olej
- Śledzie kroimy na kawałki, cebulę w piórka,
- Dodajemy żurawinę i lekko pokruszone orzechy,
- Przyprawiamy pieprzem, polewamy olejem,
- Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Jak przygotować śledzia przed dodaniem do sałatki?
Jeśli do sałatki mamy zamiar dodać filety śledziowe a la matias musimy je wymoczyć w przegotowanej osolonej wodzie przez 2-3 godziny. Następnie osuszamy je papierowy, ręcznikiem i kroimy na kawałki. Jeśli natomiast zaopatrzymy się w śledzie w marynacie lub oleju pomijamy moczenie.