Jak zrobić sałatkę śledziową?

Do przygotowania sałatki śledziowej potrzebujemy wymoczonych śledzi oraz wybranych, pokrojonych dodatków: jajek, ziemniaków, cebuli i pikli. Całość mieszamy z dodatkiem łyżki majonezu.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić sałatkę śledziową?
fot. Fotolia
Sałatka śledziowa jest nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Nie może jej zabraknąć także na różnych rodzinnych uroczystościach i biesiadach. Każda pani domu ma swoją własną recepturę jej przygotowywania.

Sałatki śledziowe są tak różnorodne, że trudno podać jeden przepis na jej przygotowanie. Jednak zawsze przestrzegamy pewnych zasad, które zapewnią nam, że nasza potrawa będzie pyszna i efektownie będzie się prezentować na naszym stole.

Jak zrobić sałatkę śledziową?

Do śledzi pasuje wiele składników dlatego możemy tworzyć różnorodne kompozycje smakowe z ich udziałem.

Sałatka śledziowa z ziemniakami i ogórkiem kiszonym

Składniki:
  • 6 namoczonych filetów śledziowych
  • 4 ugotowane  ziemniaki
  • 3 górki kiszone
  • 2 ugotowane i obrane jajka
  • 1 cebula
  • Majonez, musztarda, sól i pieprz
 
Sposób wykonania:
  • Śledzie kroimy na kilka kawałków,
  • Ziemniaki, jajka i ogórki kroimy w kostkę, obraną cebulę w piórka,
  • Dodajemy dwie łyżki majonezu i jedną musztardy, przyprawiamy i mieszamy,
  • Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
 
Sałatka śledziowa z burakami

Składniki:
  • 500 g filetów śledziowych w oleju
  • ½  jabłka
  • 2 upieczone buraki
  • 4 korniszony
  • 1 cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Pieprz i sól
 Sposób wykonania:
  • Śledzie, buraki, jabłko i ogórki kroimy w kostkę,
  • Cebulę drobno siekamy i przelewamy wrzątkiem,
  • dodajemy majonez, jogurt, sok z cytryny, przyprawiamy,
  • Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy,
  • Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
 
Sałatka śledziowa z żurawiną i orzechami

Składniki:
  • 500g śledzi w oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g suszonej żurawiny
  • pieprz
  • olej
Sposób wykonania:
  • Śledzie kroimy na kawałki,  cebulę w piórka,
  • Dodajemy żurawinę i lekko pokruszone orzechy,
  • Przyprawiamy pieprzem, polewamy olejem,
  • Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Oczywiście możliwości jest dużo więcej każdy może dodać coś od siebie-suszone pomidory, groszek, jabłka, czy czerwona fasola równie dobrze będzie smakować z dodatkiem śledzia.

Jak przygotować śledzia przed dodaniem do sałatki?

Jeśli do sałatki mamy zamiar dodać filety śledziowe a la matias musimy je wymoczyć w przegotowanej osolonej wodzie przez 2-3 godziny. Następnie osuszamy je papierowy, ręcznikiem i kroimy na kawałki. Jeśli natomiast zaopatrzymy się w śledzie w marynacie lub oleju pomijamy moczenie.