Jak łączyć alkohole? - najlepsze pomysły na drinki

  • 11

Nawet najlepszy alkohol można zepsuć przez złe połączenie. Zobacz, jak łączyć trunki i jak uzyskać z ich pomocą najsmaczniejsze drinki na sylwestrowy wieczór.

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Jak łączyć alkohole? - najlepsze pomysły na drinki
fot. Fotolia

Poniższa tabela zawiera najbardziej znane i najsmaczniejsze połączenia dla poszczególnych rodzajów alkoholi. Składniki można ze sobą mieszać w różnych proporcjach. Znak „+” łączy ze sobą najlepsze dodatki, na przykład „świeża mięta + limonki” to nieodłączny składnik Mojito, ale możemy także spróbować rumu tylko z sokiem limonowym. Kolumna  „unikaj z” przestrzega przed nietrafionymi połączeniami, które mogą zepsuć smak trunku.

                  alkohole

Co się może przydać?

Większość drogich alkoholi czy składników można prosto zastąpić tańszymi odpowiednikami. Limonkę można zastąpić cytryną, lub mieszkanką soku z grejpfruta i pomarańczy. Popularne i drogie marki ginów, rumu czy likierów też znajdą swoje tańsze odpowiedniki. Co ważne, w drinkach  z dużą ilością składników mało kto jest wstanie odróżnić użyte alkohole.


Przed imprezą sylwestrową warto też przygotować sobie kilka niezbędnych składników: syrop cukrowy, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, syropy owoce do drinków typu wściekły pies, kubełek na wino musujące, czy kostki lodu – w ten sposób zaoszczędzimy sporo czasu, a ten, szczególnie w ostatnich godzinach starego roku jest na wagę złota.


Tutaj poznasz 5 sztuczek, które ułatwią Ci robienie drinków >>>


Pamiętaj też o kilku zasadach, które pozwolą przeżyć wieczór w naprawdę szampańskim nastroju >>>



Rodzaj alkoholu

Spróbuj z :

Unikaj z :

Popularne drinki

Wódka

Kahlua+ słodka śmietana,  Creme De Cassis+ sok grejpfrutowy, soki owocowe, Blue Curaçao, sok malinowy, tabasco

Energy drink*

Cosmopolitan, Kamikadze, Long Island Iced Tea, Wściekły pies, White/black Russian

Rum

Świeża mięta+ limonki, limonki + cukier trzcinowy, amaretto, likiery mleczne, sok ananasowy, mleko, mleko kokosowe, adwokat + sok pomarańczowy

Brandy morelowa + gin,  wódka+ triple sec

Mohito, Pinacolada, Rum Ricky, Cuba Libre

Whiskey blended

Amaretto, likier jeżynowy, cola, spirite

Sok jabłkowy,mleko,śmietanka

4 Lipca, Rusty Nail,New York

Gin

Tonic, brandy morele+ sok z cytryny, sok z limonki,  Creme De Cassis

Soki owocowe, cola, koniak, brandy morelowa + rum

Gin & Tonic, Gin & It, Jazz, Long Island Iced Tea

Wermut

Gin, żółto jaj+Burbon, campari+tequila

Sok pomarańczowy + gin, amaretto, calvados + rum

Vodka martini,

Piwo

Wino musujące, cola, sprite,

Aspiryna*,lód, sok pomidorowy, likiery mleczne

-

Wino białe

Woda sodowa, likiery owocowe

wino musujące, jajko, cola

Kir, Kruszon, Szprycer

Wino musujące

Likier owocowy, brandy, Creme De Cassis+sok pomarańczowy, amaretto

Wódka, brandy

Kir Royale, Kir Imperial

Brandy/Koniak

Creme De Cacao, śmietanka, biały rum+ cointreau,amaretto

herbata

B&B, Between the sheets

Tequila

Blue curacao,+sok z limonek, cointreau, sok pomarańczowy + grenadyna

Sok pomidorowy

Tequila Sunrise, Margarita

Śliwowica

Sprite, sok malinowy+tabasco, likier toffi

wódka

-

Orzechówka

Creme De Cacao, likiery mleczne, mleko zagęszczone, kawa

Miód pitny, sok jabłkowy

-

Likiery mleczne

Brandy, sprite, orzechówka, mleko zagęszczone, żółtka jaj, śmietanka, mleko

Soki warzywne

B-52, White Russian, Alexander

Likiery owocowe

Wino musujące, soki owocowe (bananowy+cz. Porzeczka,)

Soki warzywne, jajko

Acapulco

Wiśniówka

Wódka+sok żurawinowy, sok pomarańczowy+sok z limonki+lemoniada,sok ananasowy+szampan

Sok jabłkowy, fanta

Wiśniówka na lodzie

Anyżówka (Ouzo, Mastika, Raki)

Mleko kokosowe, Malibu, sok truskawkowy, sok kaktusowy, woda, cola

Sok pomarańczowy, fanta

-


Trzeba pamiętać, że każdy alkohol, nawet ten, który jest bardzo drogi nie będzie dobrze smakował, jeśli nie połączy się go w odpowiedni sposób. W Polsce wyznawała jest zasada, że najlepiej spożywać jest tylko jeden rodzaj alkoholu, mieszanie może doprowadzić niestety do dość nieprzyjemnych skutków. Dlatego najlepiej z tym uważać.
 
Ważne jest także, aby wiedzieć, który alkohol pasuje do jakiego dania. Jest to bardzo istotne i tak np. wódkę podaje się raczej d zimnych zakąsek, czerwone wytrawne wino do czerwonego mięsa, kaczki czy dziczyzny. Wina słodkie serwuje się zazwyczaj do ciast i deserów. Koniak i winiak zaś idealnie pasują do kawy.
 

* Połączenia groźne dla zdrowia