Oto kilka najważniejszych zasad przygotowywania drinków:
1. Pamiętaj o proporcjach
Zwracaj baczną uwagę na to ile czego dolewasz do szklanki. Nie jest sztuką wlanie kieliszka wódki do szklanki soku - taki drink na nikim nie zrobi specjalnego wrażenia, a przecież chodzi nam o to, by stworzyć kompozycję autorską, niepowtarzalną, taką, która zachwyci naszych gości.
2. Gdy wybierasz sok owocowy
Sięgnij po świeżo wyciskany - taki będzie zdecydowanie najlepszy. Kupując gotowy sok w kartonie warto zadbać, by nie był to dosładzany nektar, lepiej wybrac ten, który rzeczywiście w 100 % jest sokiem.
3. Mieszanie, wstrząsanie i miksowanie
Jeśli przygotowanie wymaga zmiksowania składników użyj shakera - gdy trzeba nim wstrząsnąć rób to na tyle długo, by jego ścianki zrobiły się zimne.
4. Lód
Możesz wykorzystać lód w kostkach, który bez problemu zrobisz zamrażając wodę w specjalnym pojemniku. Możesz też pokusić się o przygotowanie kostek z dodatkami i w środku zamrozić listki mięty czy owoce.
Jeśli potrzebujesz kruszonego lodu - owiń kostki w ściereczkę i rozbij kilka razy uderzając mocno o stół.
5. Jakie szkło do czego?
Najlepiej szkło dobrać w myśl zasady która głosi, że w kieliszkach na wysokich nóżkach podajemy drinki bez lodu - w szklankach natomiast te, które chłodzimy - pokruszonym bądź w dużych kawałkach - lodem.
Kieliszki w kształcie czary zarezerwowane są do koktajli przygotowywanych na żółtkach jaj.
6. Temperatura podania
Pamiętaj, aby drinki podawać w temperaturze niższej niż pokojowa - należy je wcześniej dobrze schłodzić. Warto przed wlaniem drinków schłodzić naczynia - kieliszki lub szklanki.
7. Jak serwować?
Drinki które podajemy gościom trzymamy nisko - szklankę u podstawy zaś kieliszek za nóżkę. To pozwoli uniknąć śladów palców na szkle.
8. Dekoracje
Dekorowanie drinków jest już kwestią twojego gustu - możesz użyć chociażby plasterka cytryny czy ananasa albo miętowych listków.
1. Pamiętaj o proporcjach
Zwracaj baczną uwagę na to ile czego dolewasz do szklanki. Nie jest sztuką wlanie kieliszka wódki do szklanki soku - taki drink na nikim nie zrobi specjalnego wrażenia, a przecież chodzi nam o to, by stworzyć kompozycję autorską, niepowtarzalną, taką, która zachwyci naszych gości.
2. Gdy wybierasz sok owocowy
Sięgnij po świeżo wyciskany - taki będzie zdecydowanie najlepszy. Kupując gotowy sok w kartonie warto zadbać, by nie był to dosładzany nektar, lepiej wybrac ten, który rzeczywiście w 100 % jest sokiem.
3. Mieszanie, wstrząsanie i miksowanie
Jeśli przygotowanie wymaga zmiksowania składników użyj shakera - gdy trzeba nim wstrząsnąć rób to na tyle długo, by jego ścianki zrobiły się zimne.
4. Lód
Możesz wykorzystać lód w kostkach, który bez problemu zrobisz zamrażając wodę w specjalnym pojemniku. Możesz też pokusić się o przygotowanie kostek z dodatkami i w środku zamrozić listki mięty czy owoce.
Jeśli potrzebujesz kruszonego lodu - owiń kostki w ściereczkę i rozbij kilka razy uderzając mocno o stół.
5. Jakie szkło do czego?
Najlepiej szkło dobrać w myśl zasady która głosi, że w kieliszkach na wysokich nóżkach podajemy drinki bez lodu - w szklankach natomiast te, które chłodzimy - pokruszonym bądź w dużych kawałkach - lodem.
Kieliszki w kształcie czary zarezerwowane są do koktajli przygotowywanych na żółtkach jaj.
6. Temperatura podania
Pamiętaj, aby drinki podawać w temperaturze niższej niż pokojowa - należy je wcześniej dobrze schłodzić. Warto przed wlaniem drinków schłodzić naczynia - kieliszki lub szklanki.
7. Jak serwować?
Drinki które podajemy gościom trzymamy nisko - szklankę u podstawy zaś kieliszek za nóżkę. To pozwoli uniknąć śladów palców na szkle.
8. Dekoracje
Dekorowanie drinków jest już kwestią twojego gustu - możesz użyć chociażby plasterka cytryny czy ananasa albo miętowych listków.