
Najpopularniejszym sposobem na udekorowanie ciasta jest polewa czekoladowa, którą można łatwo przygotować z czekolady roztopionej w mleku wymieszanym pół na pół ze śmietaną. Równie łatwo można zrobić polewę kajmakową. Najprostszy sposób na nią to zagotowanie w gorącej wodzie puszki ze słodkim, skondensowanym mlekiem. Po 3 godzinach kajmak jast gotowy. Można też roztopić krówki w mikrofalówce. Efekt będzie ten sam- powstanie płynna, słodka masa, która ładnie zastygnie na cieście. Klasyczną polewę przygotowujemy z cukru pudru, wody i soku z cytryny. Trzeba tylko pamiętać, że woda musi być gorąca. Ciekawym elementem dekoracyjnym ciast (szczególnie mazurków i tortów) są napisy. Najłatwiej można je wykonać czekoladą. W tym celu roztapiamy w kąpieli wodnej tabliczkę białej lub czarnej czekolady. Płynną masę przekładamy do małej tubki papieru i starannie piszemy napis na cieście. Dobrze sprawdzą się też gotowe tubki z kolorowymi żelami do ciast, które można kupić w sklepach.