12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady, oto kilka ciekawostek na jej temat:
Kiedyś czekolada zalecana była młodym małżonkom - sądzono, że dodaje odwagi w pierwszych miłosnych krokach.
W czasie II wojny światowej Hershey - największa firma zajmująca się produkcją czekolady w Ameryce Północnej została poproszona przez armię Stanów Zjednoczonych o opracowanie specjalnej receptury do przygotowania czekolady, która miałaby pozwolić przetrwać żołnierzowi wtedy, gdy nie zostanie mu już nic do jedzenia. W kieszeni zaś miałby niezawodną tabliczkę czekolady...
Jeśli mowa o samej tabliczce:
- pierwsza tabliczka czekolady została wyprodukowana w Szwajcarii w 1819 roku;
- z dwóch garści ziarna kakaowca (po wysuszeniu) można otrzymać pół kilograma czekolady,
- dla niektórych zwierząt (psy, koty, papugi) spożycie czekolady może okazać się śmiertelne, ponieważ ich organizmy nie potrafią rozkładać teobrominy - składnika czekolady.
Więcej czekoladowych przepisów znajdziecie tutaj >>>
To, jaki rodzaj czekolady preferujemy świadczy o naszej osobowości - twierdzi się, że osoby sięgające po czekoladę:
- gorzką - są profesjonalistami, cenią rzeczy dobre jakościowo,
- mleczną - romantycy,
- białą - osoby niezdecydowane oraz wybredne (co ważne, przez znawców czekolady biała nie jest uważana za prawdziwą czekoladę).
- Pierwszą bombonierkę wyprodukowała firma Cadbury w 1866 roku,
- Czekolada posiada działanie antydepresyjne - zdecydowanie poprawia nastrój, co jest udowodnione naukowo. Wszystko za sprawą zawartych endorfin, a konkretnie fenylotylaminę.
- Do Europy czekolada dotarła w XVI wieku.
A dlaczego czekolada jest wyznacznikiem siły? Otóż jak powiedziała kiedyś Judith Viorst, amerykańska pisarka i poetka "Naprawdę silny jest ten, kto potrafi połamać całą tabliczkę czekolady i zjeść tylko jeden kawałek”.
Inne przepisy na pralinki misi5 i nie tylko znajdziecie w kategorii czekoladki i pralinki >>>
Kiedyś czekolada zalecana była młodym małżonkom - sądzono, że dodaje odwagi w pierwszych miłosnych krokach.
W czasie II wojny światowej Hershey - największa firma zajmująca się produkcją czekolady w Ameryce Północnej została poproszona przez armię Stanów Zjednoczonych o opracowanie specjalnej receptury do przygotowania czekolady, która miałaby pozwolić przetrwać żołnierzowi wtedy, gdy nie zostanie mu już nic do jedzenia. W kieszeni zaś miałby niezawodną tabliczkę czekolady...
Jeśli mowa o samej tabliczce:
- pierwsza tabliczka czekolady została wyprodukowana w Szwajcarii w 1819 roku;
- z dwóch garści ziarna kakaowca (po wysuszeniu) można otrzymać pół kilograma czekolady,
- dla niektórych zwierząt (psy, koty, papugi) spożycie czekolady może okazać się śmiertelne, ponieważ ich organizmy nie potrafią rozkładać teobrominy - składnika czekolady.
Więcej czekoladowych przepisów znajdziecie tutaj >>>
To, jaki rodzaj czekolady preferujemy świadczy o naszej osobowości - twierdzi się, że osoby sięgające po czekoladę:
- gorzką - są profesjonalistami, cenią rzeczy dobre jakościowo,
- mleczną - romantycy,
- białą - osoby niezdecydowane oraz wybredne (co ważne, przez znawców czekolady biała nie jest uważana za prawdziwą czekoladę).
- Pierwszą bombonierkę wyprodukowała firma Cadbury w 1866 roku,
- Czekolada posiada działanie antydepresyjne - zdecydowanie poprawia nastrój, co jest udowodnione naukowo. Wszystko za sprawą zawartych endorfin, a konkretnie fenylotylaminę.
- Do Europy czekolada dotarła w XVI wieku.
A dlaczego czekolada jest wyznacznikiem siły? Otóż jak powiedziała kiedyś Judith Viorst, amerykańska pisarka i poetka "Naprawdę silny jest ten, kto potrafi połamać całą tabliczkę czekolady i zjeść tylko jeden kawałek”.
Inne przepisy na pralinki misi5 i nie tylko znajdziecie w kategorii czekoladki i pralinki >>>