12 kwietnia Dzień Czekolady - ciekawostki i przepisy

Każdy wie, że jest smaczna, słodka i poprawia nastrój. Ale czy wiedzieliście o tym, że czekolada jest wyznacznikiem siły, a to jaką lubimy mówi o naszym charakterze?

         
ocena: 5/5 głosów: 6
12 kwietnia Dzień Czekolady -  ciekawostki i przepisy
fot. Fotolia
12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady, oto kilka ciekawostek na jej temat:

Kiedyś czekolada zalecana była młodym małżonkom - sądzono, że dodaje odwagi w pierwszych miłosnych krokach.

W czasie II wojny światowej Hershey - największa firma zajmująca się produkcją czekolady w Ameryce Północnej została poproszona przez armię Stanów Zjednoczonych o opracowanie specjalnej receptury do przygotowania czekolady, która miałaby pozwolić przetrwać żołnierzowi wtedy, gdy nie zostanie mu już nic do jedzenia. W kieszeni zaś miałby niezawodną tabliczkę czekolady...

Jeśli mowa o samej tabliczce:
- pierwsza tabliczka czekolady została wyprodukowana w Szwajcarii w 1819 roku;
- z dwóch garści ziarna kakaowca (po wysuszeniu) można otrzymać pół kilograma czekolady,
- dla niektórych zwierząt (psy, koty, papugi) spożycie czekolady może okazać się śmiertelne, ponieważ ich organizmy nie potrafią rozkładać teobrominy - składnika czekolady.

  Tort czekoladowy Sernik czekoladowy Tort czekoladowy

Więcej czekoladowych przepisów znajdziecie tutaj >>>

To, jaki rodzaj czekolady preferujemy świadczy o naszej osobowości - twierdzi się, że osoby sięgające po czekoladę:
- gorzką - są profesjonalistami, cenią rzeczy dobre jakościowo,
- mleczną - romantycy,
- białą - osoby niezdecydowane oraz wybredne (co ważne, przez znawców czekolady biała nie jest uważana za prawdziwą czekoladę).

 Całuski w czekoladzie Pyszny mus z białej czekolady Biało- czerwony sernik na zimno

- Pierwszą bombonierkę wyprodukowała firma Cadbury w 1866 roku,
- Czekolada posiada działanie antydepresyjne - zdecydowanie poprawia nastrój, co jest udowodnione naukowo. Wszystko za sprawą zawartych endorfin, a konkretnie fenylotylaminę.
- Do Europy czekolada dotarła w XVI wieku.

A dlaczego czekolada jest wyznacznikiem siły? Otóż jak powiedziała kiedyś Judith Viorst, amerykańska pisarka i poetka "Naprawdę silny jest ten, kto potrafi połamać całą tabliczkę czekolady i zjeść tylko jeden kawałek”.

     Czekoladki z wiórkami i pomarańczą Pralinki dla dorosłych Pralinki z malinami

Inne przepisy na pralinki misi5 i nie tylko znajdziecie w kategorii czekoladki i pralinki >>>